Upoznajte najsuvije mesto na Zemlji 🤓

Pustinja Atakama, koja se nalazi u Južnoj Americi, smatra se najsuvljim mestom na Zemlji, izvan antarktičkih suvih dolina. Ovo ogromno zemljište prostire se na preko 100 000 kvadratnih kilometara i prima u proseku manje od 1 mm padavina godišnje.

Omeđena na zapadu Pacifikom, a na istoku Andima, u pustinji Atakama kiša padne samo dva do četiri puta tokom veka. Postoje neki delovi pustinje gde padavine nikada nisu zabeležene. Jedina vlaga dolazi iz guste magle poznate kao camanchaca, koja se formira kada hladan vazduh povezan sa okeanskim strujama koje potiču sa Antarktika udari topliji vazduh. Ovu maglu bukvalno sakupljaju i biljke i životinje, uključujući ljudske stanovnike Atakame koji koriste „mreže za maglu“, kako bi došli do vode za piće.

Pejzaž pustinje Atakama nije ništa manje oštar od njene meteorologije: visoravan je prekrivena tokovima lave i bazenima soli. Ipak, ova pustinja je bogata bakrom i nitratima – iz tog razloga je bila predmet graničnih sporova između Čilea i Bolivije – te je posuta napuštenim rudnicima. Danas je Evropska južna opservatorija (ESO) locirana u visokim zonama Atakame. Pan-američki autoput prolazi kroz pustinju u pravcu sever-jug.

Uprkos sušnim uslovima, Atakama je dom brojnih jedinstvenih vrsta biljaka i životinja koje su se prilagodile da prežive u ovom surovom okruženju. Pustinja je takođe poznata po svojim zadivljujućim pejzažima, uključujući solane, gejzire i visoke vulkane - što je čini popularnom destinacijom za avanturističke putnike.

Autor: redportal.rs