Skoro svai folklor je pun priča o zmajevima 🤠

Otputujte u skoro svaki kutak sveta i shvatićete da su u folklorima svih zemlja sveprisutni zmajevi. Prastare legende Evrope, Azije, Afrike i Amerike sve u sebi imaju opise guštera nalika na aligatore, sa velikim kandžama i vatrom u očima. Stoga se postavlja pitanje? Kako je tako veliki broj kultura nezavisno smislio mit o zmaju iako on nikada zvanično nije postojao?

Kao prvo, pogrešno je smatrati za to da su svi zmajevi isti. Srednjovekovni zmajevi Evrope su svi gušterolika stvorejja va velikim krilima, rogovima i snažnim telom koji mogu da bljuju vatru. Tipično ih vide kao zl abičća. U pričama čest je heroj taj koji ubija zmaja pljčka mu blago i oslobađa kraljevstvo ili prestrašene grđane.

U istočno azijskim kulturama, zmaj može da igra malo drugačiju ulogu. Često poseduju mističnu auru i simbol su moći, snage i sreće. Jedan od opšte poznatih zmajeva iz kineske kulture je Tijenlong, tzv. božanski zmaj - onaj koji žibvi među oblaima i brani nebesa.

U kulturama Srednje Amerike postoji bog po imenu Kuetzkoatl što znači u prevodu "pernata zmija". Ovaj zmajoliki bog igrao je važnu ulogu u duhovnim verovanjima i smatralo da je imao centralno mesto u mitu o stvaranju čovečanstva.

Razlike među svima njima postoje, ali sličnosti među ovim mitološkim bićima je neverovatna - posebno kada uzmete u obzir kolika je goegrafka i vremenska razlika među njima, posebno kod onih kultura koje nisu imale kako da budu u kontaktu sa nekom drugom koja je imala slične mitove.

Postoji nekoliko teorija kako je moglo da dođe do nastanka ovih konvergentnih ideja.

Adrien Mejor, folklorista i istoričarsa Univerziteta Stenford, je iznela mišljenje da su antički narodi zamišljali mitska bića, na primer grifine, kao pogrešnu interpretaciju fosilnih ostataka na koje su nailazili. Ovim pravcem razmišljanja, nije teško zamisliti da je neko otkrio ostatke tiranosurus reksa i potom konstruiao u svom umu biće koje bi odgovaralo liku zmaja.

Druga teorija je da su zmajevi arhetipovi duboko zakopanu u um svakog čoveka. U knjizi pod imenom Instinkt za zmajevima, antropolog sa Univerziteta Centralna Florida doktor Dejvid E Džons navodi da su mitovi o zmajevima toliko česti jer smo u sebi evoluirali mentalnu sliku opasnih predatora kojih moramo da se čuvamo.

Zmaj, prema Džonsu, u sebi ima mnogo motiva od divljih životinja koje su naši rani preci naučili da se plaše. Ovaj životinjski instinkt je rezultirao da naš mozak stvori arhetipsko biće koje je spoj svih strašnih osobina gmizavaca, krokodila, zmija, ptica grabljivica i velikih mačaka.

Šta god da je razlog za univerzalnost mita o zmajevima, jedno je sigurno da on i dalje drži u čvrstom stisku i dominaciji našu maštu. Hiljadama godina ih već stvaramo i nastavljamo i dalje, gde se pojavljuju nekima od najpopularnijih dela fantastike poput Gospodara Prstenova, serijala Game of Thrones i mnogi drugi.

Autor: redportal.rs