Simbolično: 14. februara sa početkom u 20 č

Ekskluzivni gala operski koncert Pučinijevih 12 strana ljubavi biće održan 14. februara 2024. u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, sa početkom u 20 časova, povodom obeležavanja 100 godina od smrti ovog velikog kompozitora 🎶🎻.

Ovo će biti poseban muzičko-scenski događaj, na kome će nastupiti poznati svetski tenori Dario di Vijetri i Gjorgji Cuckovski, naš sopran Marija Jelić (koja je i idejni tvorac programa), Umetnički ansambl Ministarstva odbrane Stanislav Binički uz vođstvo poznatog italijanskog dirigenta Mauricija Kolasantija, u režiji Dejana Proševa. Ulaznice se mogu nabaviti na blagajni Kolarca, prodanjim mestima Ticket Vison-a i onlajn na tickets.rs

Foto: redportal.rs/ International Opera Foundation

Povodom ovog koncerta sopran Marija Jelić je izjavila:

Najveći san mi je da u svakom nastupu prenesem poruku koju imam kroz umetnost i reči. S tim u vidu 14. februara, na Dan zaljubljenih, sa mojim dragim kolegama izvešću koncert pod nazivom "Pučinijevih 12 strana ljubavi", kao omaž posvećen stogodišnjici smrti ovog velikog kompozitora 🤗. Izvešćemo arije i duete iz njegovih 12 opera koje je komponovao, a 12 je broj koji poseduje veoma veliku simboliku, od 12 apostola iz Svetog pisma, 12 bogova sa Olimpa, 12 izraelskih plemena u Bibliji, itd. Pokušaćemo da se kroz koncert konceptualno osvrnemo na Fromovu knjigu "Umeće ljubavi" i da dočaramo ljubav publici sa svih strana, jer po Fromu ljubav nije primarno odnos prema određenoj osobi; to je stav, orijentacija bića prema svetu kao celini, ne prema jednom objektu ljubavi 🥰.

Foto: redportal.rs/ International Opera Foundation

Naša operska umetnica Marija Jelić već ima impresivnu karijeru: nastupala je kao solista sa Beogradskom filharmonijom na koncertu u Kolarčevoj zadužbini; sa Sofiijskom filharmonijom održala je solistički koncert u Karnegi holu u oktobru 2021; nastupala je na koncertu Plasida Dominga 2021. na Tašmajdanu; 2023. je nastupila u MTS dvorani u ulozi Madalene u operi Andre Šenije, kao i širom sveta, u Meksiku, Italiji, Severnoj Makedoniji itd. 😍 Ispraćena je ovacijama u jednoj od najprestižnijih koncertnih dvorana u Aziji, Lotte hall u Seulu, gde je nastupala u koncertnom izvođenju Pučinijeve opere Boemi sa glavnom ulogom Mimi, koju je već ranije izvodila i u Srbiji, Izraelu i Estoniji. Prethodne godine je debitovala u ulozi Grofice u Mocartovoj operi Figarova ženidba u Severnoj Karolini (SAD) 😎.

Foto: redportal.rs/ International Opera Foundation

Priznati italijanski tenor, rado viđen u Beogradu, Dario di Vietri, rođen je u Bariju 1984. godine. Studirao je na Konzervatorijumu u Milanu pod rukovodstvom Vitorija Teranove, u Školi opere Teatro Comunale u Bolonji, kod Lučana Pavarotija, a od 2012. kod Brune Baglioni u Rimu. Na koncertima ga prate Serđo La Stela (Rimska opera) i Nelson Gvido Kalci (Milanska skala). Kao pobednik takmičenja Una voce per l'Arena, tenor Dario Di Vietri debitovao je u Areni di Verona kao Kalaf u Turandotu u režiji F. Zefirelija u leto 2014. 😎 To je dovelo do mnogih angažmana širom Italije i širom sveta: Arena di Verona, Opera di Roma, San Karlo od Napulja, Petruceli iz Barija, Grčka nacionalna opera, Narodno pozorište u Bogradu, Nacionalna opera Bukurešta, Državna opera u Ankari, Kairska opera, Dubai opera, Poljska nacionalna opera, gde peva uloge protagonista kao što su Radames u Aidi, Kavaradosi u Toski, Pinkerton u Madam Baterfaj… Di Vietri konstantno nastupa širom sveta u poznatim dvoranama sa eminentnim umetnicima.

Foto: redportal.rs/ International Opera Foundation

Gjorgji Cuckovski je priznati tenor sa prostora Balkana, prvak opere u Skoplju (Severna Makedonija). Diplomirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Skoplju, specijalizovao je opersko pevanje u Beču. U periodu 2010-2014. bio je predsednik Upravnog odbora Makedonske opere i baleta i umetnički direktor opere 2014-2018. Bio je i umetnički selektor muzičkog programa Ohridskog letnjeg festivala 2018. godine. Cuckovski je prvak makedonske opere i njegov repertoar obuhvata sve naslovne tenorske uloge te kuće 🎶. Na međunarodnoj sceni debitovao je 2006. u Italiji, a od tada je nastupao u Novari, Lečeu, Brindiziju i Taormini, kao i na Pučinijevom festivalu u Tore del Lagu. Međunarodni angažmani ga vode u Tursku (sa Istanbulskim simfonijskim orkestrom), Bugarsku (sa Narodnom operom u Sofiji i Operom u Varni), Francusku, Rusiju, Portugal, Nemačku, Austriju, Švajcarsku, Kinu (sa Šangajskom filharmonijom), Indoneziju, Japan, Koreju i SAD, gde 2016. godine ima solistički resital u Njujorku. Scenu deli sa brojnim operskim zvezdama.

Foto: redportal.rs/ International Opera Foundation

Mauricio Kolasanti je na međunarodnoj sceni prepoznat kao jedan od najdinamičnijih dirigenata svoje generacije 🎶. Nadaleko je poznat po svojim interpretacijama savremene muzike. Kolasanti je takođe poznat po svojim dobrim izvedbama dela velikana italijanske opere. Sarađivao je sa mnogim vodećim ansamblima i istaknutim orkestrima, dirigovao na mnogim vodećim mestima širom sveta, uključujući, London, Napulj, Karnegi Hol u Njujorku, Teatro dell’Opera u Rimu... Radio na vodećim akademskim institutima kao što su Kraljevska muzička akademija u Londonu i Muzički univerzitet u Majamiju, Muzički univerzitet Ilinoisa. Ima bogatu diskografiju, a kao kompozitor Mauricio Kolasanti dobio je mnogo naloga za komponovanje simfonijskih numera i kamernih dela. U martu 2023. premijerno je izveden njegov komad R-Inside posvećen Sergeju Vasiljeviču Rahmanjinovu sa Simfonijskim orkestrom Sanrema.

Naš slavni kompozitor, dirigent i pedagog Stanislav Binički osnovao je 26. septembra 1899. godine Beogradski vojni orkestar. Bio je to prvi orkestar koncertnog tipa u Srbiji, čiju tradiciju, kroz 3 veka, čuva Umetnički ansambl Ministarstva odbrane, noseći s ponosom ime utemeljivača vojne muzike 🎶. Umetnički ansambl Ministarstva odbarne Stanislav Binički danas svojom programskom i repertoarskom raznovrsnošću, žanrovskom prilagodljivošću, visokim umetničkim kriterijumima i širokom lepezom izvođačkih mogućnosti na dostojan način afirmiše i reprezentuje Republiku Srbiju, Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije, domaćoj i inostranoj publici, kao i stručnoj javnosti. U sastavu Ansambla nalaze se Simfonijski orkestar, Mali zabavni orkestar i Mešoviti hor. Ostvarujući bogatu saradnju sa najeminentnijim umetnicima iz zemlje i inostranstva, Ansambl je gostovao u Belgiji, Švajcarskoj, Austriji, Bugarskoj, Čehoslovačkoj, Poljskoj, Italiji, Mađarskoj, Rumuniji, Nemačkoj i Rusiji, gde je imao više od 80 koncerata. Ansambl je proputovao desetine hiljada kilometara i izveo oko 7.500 raznovrsnih muzičkih programa pred više od 5 miliona posetilaca, prenoseći slavu srpskog muzičkog blaga širom naše i većine evropskih država 🥰.

Foto: redportal.rs/ International Opera Foundation

Autor: redportal.rs