Dušan: Držao sam se pisanih tragova da bih dobio sve meni potrebne boje i valere blistavog Milevinog uma koje sam prikazao kroz svoju umetničku prizmu 📖

Dušan Jovović je, odgovarajući na naše pitanje, svoj rad opisao kroz 5 reči: ljubav, svetlost, senka, emocija i istina. Upravo je takvo njegovo stvaralaštvo, u kom se ističu projekti: Vreme i vaseljena, Teslin vremeplov, 134 Sveta geometrija, Mileva Mi smo stena, Hleb i reka 🎶🖼🎨. Dušan se bavi novim medijima, interaktivnom i digitalnom umetnosti. Osnovao je kompaniju ARTBEAT, koja je postala jedna od najozbiljnijih produkcionih i umetničkih kuća u Srbiji.

U intervjuu za Redportal.rs Dušan nam je otkrio koliko dugo je osmišljavao koncept izložbe Mileva – Mi smo stena, ko je za njega najinspirativnija žena današnjice, moto kojim se vodi u životu, kao i da li više voli košulje dugih ili kratkih rukava 😅.

View this post on Instagram

A post shared by Dusan Jovovic (@dusanjovovic)

IZVOR: IG / @dusanjovovic

Autor si izložbe Mileva – Mi smo stena. Koliko dugo si osmišljao koncept izložbe, te gde si sve crpio inspiraciju 🤔?

„Mileva – Mi smo stena” u Muzeju grada Novog Sada na Petrovaradinu je postigla neverovatan uspeh 😎. Ona je postala najposećenija autorska izložba u ovom delu Evrope i veoma sam ponosan na to 😍. Ovaj umetnički eksperiment je u potpunosti uspeo i imao je tu čast da zatvori prestižnu „Evropsku prestonicu kulture”.
Inspiraciju sam tražio i našao u radovima i pismima Mileve Marić i Alberta Ajnštajna i isključivo sam se držao pisanih tragova da bih dobio sve meni potrebne boje i valere njenog blistavog uma koje sam prikazao kroz svoju umetničku prizmu 📖. Ovo nije klasična dokumentarna muzejska postavka jer takve ne radim. Koristio sam različite tehnologije novih medija, interaktivnih celina, holograma, mapiranih elemenata, ali i klasične umetničke tehnike slikarstva i vajarstva da bih dobio ono što sam tražio ☝🏻.

IZVOR: YT / ARTBEAT

Jedan deo izložbe čine fioke sa imenima znamenitih Srpkinja koje su tokom vremena bile osporavane ili bačene u senku. Kako si došao na ideju o metafori sa fiokama 🤔?

Fioke u ovoj umetničkoj instalaciji koristim kao simbol za skriveno, nepoznato, mesto na kojem postoje različiti slojevi stvarnosti. Detalj koji istražuje lične ali i društvene teme na većim dubinama. Dugo žene u savremenom društvu nisu imale mesto koje im pripada ☝🏻, a nesebično su sebe davale upravo u izgradnji tog i takvog društva. Kada nam je potrebno, mi otvorimo fioku izmašemo papirima o upravo takvoj nekoj heroini i vratimo te papire nazad. Naravno, mislim da se menjamo nabolje i da dame zauzimaju svoje mesto jer je to očigledno i meni potrebno da bih stvarao ovu umetnost. Hvala vam, dame, i moj veliki naklon 🤗.

Koji projekat ima posebno mesto u tvom dosadašnjem stvaralaštvu?

Proces nastanka dela je ono što me privlači i u čemu uživam, nemam posebna mesta. Nabrojaću neke od radova koji mi prvi padnu na pamet: „Vreme i vaseljena”; „Teslin vremeplov”, Festival svetla u Berlinu; „134 Sveta geometrija”, Bijenale u Londonu; „Mileva / Mi smo stena”; „Hleb i reka”, EXPO Šangaj… Radujem se svakom novom projektu i procesu koji sa njim dolazi 😍.

Za one koji možda nisu dovoljno upoznati, reci nam nešto više o umetničkoj grupi Artbeat, koju si osnovao 🧐.

Tokom i nakon završenih doktorskih studija aktivno sam počeo da se bavim novim medijima, interaktivnom i digitalnom umetnosti. Okupio sam veliki broj producenata, animatora, programera, organizatora i radili smo stvarno velike projekte u Srbiji, ali više u svetu. Iza sebe imamo sada već ozbiljan portfolio sa više od 500 projekata, od kojih su neki od njih bili prvi takvog tipa u svetu 🍀. Sada je kompanija ARTBEAT jedna od najozbiljnijih produkcionih i umetničkih kuća u Srbiji. Mi pravimo muzeje posebnim.
Ponosan sam na svoj tim. Upravo smo se vratili iz Šangaja, gde smo postavili Srpski paviljon „Hleb i reka’’. Reakcije su fenomenalne 😎.

Opiši u 5 reči svoj rad 😍.

Ljubav, svetlost, senka, emocija, istina.

Najinspirativnija žena današnjice, prema tvom mišljenju, jeste… 😅?

Uvek, žena koju volim 💕.

Da imaš vremeplov, da li bi pre otišao u budućnost ili se vratio u prošlost 🧐?

Svako od nas traži svoje mesto i svoj kutak na ovoj planeti 🌎. Ja sam svoj našao u Srbiji, u svom Beogradu, a imao sam prilike da živim i stvaram po belom svetu. Moja stvaralačka frekvencija je vezana za ove ulice, ljude, mirise, boje 💕. Svako vreme je nosilo i nosiće određena iskušenja. Bitno je da ih shvatimo i izdignemo se iznad njih. Ne bih ništa menjao. Dobro, možda bih muziku vratio na reset 70-ih 😉.

BIZLife te je 2018. godine stavio u top 5 najboljih frajera sa Instagrama. Koliko ti je to godilo 😎?

Ne doživljavam sebe tako, a poslužilo je i kao municija za šalu na moj račun 😅.

Košulje dugih ili kratkih rukava?

Uvek košulje dugih rukava. Ako smeta, zavrnite rukave 😅.

Motor ili automobil?

Motor uvek ☝🏻. Veliki sam ljubitelj motora i koncepta koji oni predstavljaju. Volim kada sednem i krenem bez plana i pravila negde na put, da citiram, „četiri točka pomeraju telo, dva pomeraju dušu.’’

Društvena mreža koju najviše gotiviš 😅?

Ako moram da biram, izabraću Instagram, tu sam najjaktivniji. Nisam vezan za platforme, ali mislim da moderna komunikacija bez njih ne postoji. Ne ulazim u to da li je to dobro ili loše, jednostavno je tako.

Omiljena aplikacija za muziku 🎶?

Deezer za sada, nemam nekog preteranog objašnjenja. Instalirao sam ga prvog i našao najveći deo muzike koju volim. Svoj dan i stvaranje ne mogu da zamislim bez muzike 🎶. Zato je zvuk u mojim radovima uvek prisutan.

Moto kojim se vodiš u životu?

Budi razlog za nečiji osmeh danas 🌞.

Poruka za naše čitaoce, gledaoce i slušaoce 👇🏻👇🏻👇🏻

Menjajte nabolje uvek sebe, a ne druge. Da biste ostvarili svoje snove, dovoljno je da iskreno verujete samo vi ✨.

Autor: redportal.rs / Jovana Radić