Pesnik i gospodar Crne Gore ✒️

U Crnoj Gori danas se obeležava Njegošev dan, državni praznik koji podseća na dan rođenja vladike Petra II Petrovića Njegoša, episkopa crnogorskog i brdskog i crnogorskog vladara.

Njegoš je rođen 1813. godine u Njegušima, a na rođenju je dobio ime Radoje, zbog čega su ga često zvali vladika Rade. Od 1825. godine bio je u Cetinjskom manastiru kod svog strica vladike Petra I Cetinjskog, koji ga je kasnije izabrao za naslednika.

Aktivno je radio na izmirenju i jedinstvu crnogorskih plemena, ali i ujedinjenju svih Srba. Kao književnik je najpoznatiji po epskoj poemi Gorski vijenac. Bio je jedan od najdoslednijih podržavalaca jezičke reforme Vuka Karadžića.

Umro je 1851. godine na Cetinju. Sahranjen je u kapeli na vrhu Lovćena koju su Austrougari porušili u vreme Prvog svetskog rata. Kapela je obnovljena 1925. godine na inicijativu kralja Aleksandra I Karađorđevića, ali je ponovo srušena 1974. godine u vreme komunističke vlasti i zamenjena mauzolejom Ivana Meštrovića.

IZVOR: YT / Čegović TV

Praznik posvećen Njegošu se u Crnoj Gori proslavlja kao državni praznik od 2021. godine, kada je tako odlučila nova skupštinska većina. Predlozi da se ustanovi Njegošev dan javljali su se 2013. i 2016. godine, ali nisu naišli na dovoljnu podršku.

Njegošev dan čestitao je predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić:

Proglašenjem dana rođenja Petra II Petrovića Njegoša za državni praznik, prekinut je negativan odnos bivših vlasti koje su ovog vladarskog i literarnog gorostasa konstantno srozavale. Njegoš je kao ličnost bio ujedinitelj. On je kroz svetovnu i duhovnu vlast činio sve da svojim sunarodnicima donese mir i bratsku slogu.
View this post on Instagram

A post shared by Андрија Мандић (@andrijamandicdf)

IZVOR: IG / @andrijamandicdf

Autor: redportal.rs