Vodom umrljani MENI dostigao cenu od neverovatnih 83.000 FUNTI💸

Jedinstveni preživeli brodski meni od 11. aprila 1912. godine, otkrio je koje su poslastice servirane na ukletom brodu samo tri dana pre nego što je udario u santu leda na svom prvom putovanju preko Atlantika. Otkrio je da su putnici večerali školjke, losos, i Viktorijin puding.🧁

Ovo otkriće je otvorilo nova pitanja: ko je zgrabio jelovnik dok je tražio čamce za spasavanje i šta je Viktorijin puding? 🤔Na drugo je lakše odgovoriti. Kuvani desert, koji je te večeri služen uz kajsije i francuski sladoled, pravi se mešanjem brašna, jaja, džema, brendija, jabuka, trešanja, kore, šećera i začina. 11. aprila pre njega su služene ostrige, losos, junetina, patka i piletina, servirane sa krompirom, pirinčem i pireom. Sve ovo je navedeno na kartici zaprljanoj vodom ispod logoa bele zvezde.🎇

Jelovnik ilustruje ponudu obroka koji su servirani dan nakon što je brod napustio Kvinstaun, na putu za Njujork, a prodaje se zajedno sa drugim retkim predmetima sa Titanikai. Jelovnik je pronađen u foto albumu iz 1960-ih koji je nekada pripadao Lenu Stivensonu, istoričaru iz Škotske.

Endrju Oldridž, vlasnik aukcijske kuće, veruje da je još nekoliko jelovnika preživelo katastrofu koja je dovela do smrti 1.500 ljudi, ali nijedan nije pronađen: „Razgovarao sam sa nekoliko muzeja širom sveta i sa brojnim kolekcionarima, ali nigde nisam uspeo da pronađem drugi."

Na aukcijiama, predmeti sa Titanika spadaju u različite kategorije. Neki su izvučeni iz olupine, neki su u vlasništvu preživelih, a neki su verovatno su poneti sa broda za uspomenu.🚢Za Harija Beneta, vanrednog profesora pomorske istorije na Univerzitetu u Plimutu, predmeti za koje se veruje da su izvučeni iz tela žrtava bili su posebno uznemirujući i pokrenuli su pitanje morala. „Ove stvari je zaista bolje držati u muzejima nego u privatnim kolekcijama“, rekao je on za Njujork tajms.

Autor: redportal.rs