U Zemunu se i ulica zove po njemu

Poznati austrougarski novinar Hercl rođen je 1860. u Budimpešti, gde mu se otac Jakob doselio iz Zemuna, odakle je i njegov deda Simon Leb. Za Zemun se vezuje i ime rabina Jehude Alkalaja, po kojem jedna ulica u ovom delu grada već nosi ime. Rabin Alkalaj među prvima je pokrenuo ideju o povratku Jevreja u Palestinu, koju su mogli da čuju i deda i oca Teodora Hercla a koje je kasnije, kako se veruje, preuzeo i razradio Teodor.

Objavljivanjem knjiga "Država Jevreja" i "Stara zemlja, nova zemlja", u kojima se bavi pitanjima vezanim za život Jevreja u Evropi, Hercl postaje poznat kao začetnik cionizma, političkog pokreta s idejom povratka Jevreja u erec Izrael (zemlju Izrael). Preminuo je 1904, a sahranjen je u Jerusalimu. Njegove težnje ostvarile su se nepunih pola veka kasnije 14. maja 1948, kada je Izrael postao država.

Njegov duhovni učitelj Jehuda Alkalaj je rođen 1798. u Sarajevu, tada delu Otomanskog carstva. Nakon godina provedenih u sticanju tradicionalnog obrazovanja, uključujući rabinsko rukopoloženje i učenje kod kabalista u Svetoj zemlji, Alkalaj je sa 27 godina postao opštinski rabin Zemuna u tadašnjoj vojnoj granici Austrijskog carstva.

- Lako je pomiriti dve države, ali teško spojiti dva Jevreja - govorio je Alkalaj, a zabeležili hroničari Zemuna.

Njegov fokus na važnost jedinstva možda je bio pod uticajem proučavanja kabale. Međutim, teško je prevideti uticaj srpskih ustanaka protiv Osmanskog carstva koji su zahvatili zemunski kraj u prve dve decenije 19. veka. Ustanci su doveli do osnivanja 1817. godine polunezavisne Kneževine Srbije i konačno do nezavisnosti Kraljevine Srbije s prestonicom Beogradom. Srpski intelektualci ovog doba su skovali i usvojili okupljajući poklič "Samo sloga Srbina spasava".

- Srpski ustanci su izvojevali bili prvi uspešan nacionalni ustanak protiv Otomanskog carstva. Možda je Alkalaj nastojao da se ugleda na nacionalni uspeh svojih srpskih suseda - pita se izraelski list.

Autor: redportal.rs