Pljačke umetnina, rušenje spomenika i mumije obeležile godinu

U godini za nama, za koju se čini da je trajala mnogo duže od 12 meseci, bilo je uzbudljivih dešavanja i u svetu umetnosti, a onlajn časopis Art njuz pobrojao je neke od najvažnijih umetničkih događaja u 2020. godini.

U vrh tih događaja ovaj časopis stavlja, citirajući Mostafa Vazirija, generalnog sekretara egipatskog Vrhovnog saveta za starine, kao najveće otkriće 2020. godine, kada su arheolozi u novembru otkrili više od 100 obojenih kovčega u nekropoli u Sakari, južno od Kaira.

Kovčezi, koji su pronađeni zapečaćeni i netaknuti, otkriveni su sa pogrebnim maskama, kanopskim vazama i statuama i najverovatnije potiču iz kasnog i ptolemejskog razdoblja Egipta (664-30. p. n. e.).

Otkriće će biti podeljeno između 4 egipatska muzeja, uključujući Muzej nove administrativne prestonice, koji treba da bude otvoren u narednim nedeljama. Ovom otkriću prethodio je pronalazak 59 kovčega mesec dana ranije, a biće ih još, prema Haledu el-Enaniju, egipatskom ministru turizma i starina.

IZVOR: TW / @ladbible

U martu, navodi dalje Art njuz, iz muzeja Singer Laren u Holandiji ukradena je slika Vinsenta van Goga iz 1884. godine pod nazivom Županijska bašta u Nunenu, dok je ustanova bila privremeno zatvorena u sklopu blokade zbog pandemije.

IZVOR: YT / Wisenheimer

Video-snimci su kasnije pokazali da su lopovi čekićem provalili kroz staklena vrata muzeja. Umetničko delo još nije pronađeno!

Osnivač i izvršni direktor Amazona, Džef Bezos, koji se navodno može pohvaliti neto vrednošću od 188 milijardi dolara, ušao je u vrh kupaca na umetničkom tržištu kada je u februaru objavljen kao kupac slike Eda Ruša Povređivanje reči, prodate za 52,5 miliona dolara u aukcijskoj kući Kristisu u novembru 2019. Iste sezone, Bezos je platio 18,5 miliona za sliku Vinjeta 19 Kerija Dzejmsa Maršala u Sotebisu, čija je početna cena bila procenjena na 7,5 miliona dolara, posle čega je Bezosova neto vrednost porasla je za 49% sa 126 milijardi dolara u februaru 2020.

IZVOR: YT / TheRichest

Godinu koja je na izmaku obeležila su i rušenje, uklanjanje i rekontekstualizacija spomenika, pa su tako, navodi časopis, usred svetskih demonstracija protiv policijske brutalnosti i rasizma, rušeni i spomenici navodno rasističkim istorijskim ličnostima u gradovima od Šarlotsvila u Virdžiniji do Johanesburga u Južnoj Africi. U nekim gradovima su zvaničnici sami sklanjali spomenike, a u drugim slučajevima, demonstranti su uzeli stvar u svoje ruke i skrnavili i rušili spomenike.

U Bristolu, u Engleskoj, demonstranti su srušili spomenik Edvardu Kolstonu, trgovcu i trgovcu robljem iz 17. veka, na kraju ga bacivši u obližnju reku Avon, odakle su ga kasnije izvadile lokalne vlasti. Kao jedan od događaja koji je u svetu umetnosti obeležio 2020. Art njuz navodi ideju britanskog arhitekte Dejvid Ađaje za novi muzej u Benin Sitiju u Nigeriji. Iako je još uvek u fazi predloga, Edo muzej zapadnoafričke umetnosti mogao bi postati i više nego prigodan dom za beninsku bronzu i druge predmete opljačkane ili premeštene širom sveta sumnjivim sredstvima.

Autor: Tanjug/redportal.rs

#Van Gog

#džef bezos

#kultura

#mumija

#umetnost