Hrvatski glumci se plašili da igraju u filmu o Jasenovcu i Kozari

Reditelj Lordan Zafranović boravi u Beogradu, gde završava montažu filma Zlatni rez 42 i serije Deca Kozare, koja treba da bude gotova do marta kako bi ušla u selekciju Kanskog filsmkog festivala.

U razgovoru sa Aleksandrom Apostolovskim za Politiku, Zafranović je otkrio da će u filmu i seriji igrati srpski, ali i hrvatski glumci Renea Bitorajca, Leona Lučeva, Milivoja Beadera i Hane Hegedušić. Navode da su mnogi hrvatski glumci imali strah igrati u ovakvom ostvarenju.

Od srpskih glumaca, pojavljuju se Slobodan Milovanović, Anica Dobra, Milan Marić, Ifran i Pavle Mensur, kao i Aleksej Bjelogrlić koji igra ustaškog satnika, a posle snimanja jedne scene u kojoj krvavim rukama drži srbosek, pozilo je Radoslavu Raletu Zelenoviću, nekadašnjem direktoru Jugoslovenske kinoteke.

Zafranović je ispričao da je na filmu Deca Kozare radio od osamdesetih godina i da je imao mnogo problema, sve dok pre dve godine nije dobio sredstva na konkursu Filmskog centra Srbije:

Svi filmovi na kojima ja radim nisu dobrodošli kao teme na određenim teritorijama i u državama i vrlo je teško finansirati ih. Mnoge politike su spremne da to spreče i to čine.

Dodaje i da je Hrvatski filmski centar odbio podržati ovaj film, uz objašnjenje koje smatra smešnim. Posle odbijanja je napisao pismo hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, objasnivši da je film namenjen pre svega Hrvatskoj, ali nikad nije dobio odgovor.

Autor: redportal.rs