Vikinška naselja u Grenlandu građena drvima iz Amerike sve do 13 veka! 🧐

Mikroskopske analize drveta ukazuju da su vikinzi na Grenlandu koristili drva koja su iz Severne Amerike još pre 700 godina. Ovo istraživanje dodaje još dokaza na gomilu koja ukazuje da su vikinški moreplovci održavali kontakt sa istočnom obalom Severne Amerike daleko pre nego što je Kolumbo "otkrio" Novi svet 1492. godine.

Arheolog Lisabet Guđmundsdotir sa Univerziteta na Islandu analizarala je drvo sa 5 lokaliteta na zapadnom Grenlandu koji su bili naseljeni između 1000. i 1400. godine. Posmatrajući ćelijsku strukturu drveta, Lisabet je otkrila kako su drva poreklom od debala koja nisu sa Grenlanda niti severne Evrope, već su poreklom iz Kanade.

Kako je navedeno u studiji:

Ova otkrića ukazuju na činjenicu da su vikinzi na Grenlandu imali, sposobnosti i znanjam kao i adekvatne brodove da pređu more do istočne obale Severne Amerike - sigurno do 14. veka. Čini se da su redovna putovanja išla sa Gernlanda ka Severnoj Americi tokom cele istorije postojanja vikinških naselja na Grenlandu, kao i da su se redovno i velikim količinama sakupljali resursi u Americi.

Sa svojom arktičkom klimom i golim predelima, grenland nije bio nimalo idealno mesto za život. Nedostajalo mu je skoro svih resursa potrebnih za normalno funkcionisanje naselja i života. Sudeći prema norveškom tekstu poznatom pod imenom Konungsskuggsja iz 13. veka:

Sve što je potrebno za život na (Grenlandu) mora biti kupljeno vani, i gvožđe i sva drva koja nam trebaju za kuće.

Pisani izvori su dugo vremena ukazivali da su srednjovekovna vikinška društva na Grenlandu (985 - 1450. godine) uvozili svoja drva iz Severne Amerike, ali ovo je prvi naučni dokaz koji ne dvosmisleno potvrđuje teoriju.

Po pisanim izvorimaovo itekako nije prvi dokaz kontakta vikinga i Sverne Amerike. Norveške sage poput Grænlendinga saga i Eiríks saga rauða (Saga o Eriku Crvenom) opisuju putovanja sa Grenlanda na američku obalu još od 1000. godine.

Postoji dosta čvrstih dokaza koji podržavaju ovaj stav. Izvori iz 14. veka u Italiji govore o severnjacima koji su u direktnom kontaktu sa mestom po imenu Markland za koje se smatra da je bilo locirano na obali Labradora u Kanadi.

Što se tiče samih dokaza o postojanju vikinga u Severnoj Americi, arheolozi su još 1960. godine iskopali vikinško selo na obali Njufoundlenda koje je datirano u period oko 1000. godine. Poznato je pod imenom  L'Anse aux Meadows i naširoko poznato kao prvi dokaz prisustva evropljana na američkom kontinentu.

Autor: redportal.rs