Sama crkva datira iz 13. veka 🕍🏛

Santuario Della Beata Vergine Maria Delle Grazie, u italijanskoj regiji Lombardija, je stara crkva poznata po tome što sa plafona visi pravi krokodil.

Ukoliko putujete u malu opštinu Kurtatone, u Lombardiji u Italiji, naći ćete crkvu sa 5 vekova starim krokodilom koji visi sa plafona. Vrlo neobičan prizor za jednu crkvu, ali on tu postoji odavno. Kako je krokodil završio u Santuario Della Beata Vergine Maria Delle Grazie će ostati misterija, ali njegova svrha je bila povezana sa verskom simbolikom.

Foto: Printscreen YouTube/ Samu Inno Production

U drevnim vremenima, hrišćanstvo je povezivalo reptilska stvorenja poput zmija, zmajeva i krokodila sa zlom, bilo kao personifikacije đavola ili jednostavno životinje koje vode ljude u greh. On visi okovan visoko u svodu crkve i služio je kao opomena za vernike, ali i kao simbol pobede dobra nad zlom.

IZVOR: YT / Diocesi di Mantova

Iako u početku može izgledati kao rekvizit, ovo je pravi balzamovani nilski krokodil (Crocodilus niloticus) za koji se veruje da je star najmanje 500 godina, a sama crkva datira iz 13. veka. Tokom godina, mnoge legende o poreklu životinje kružile su po Lombardiji, ali 2 su najpopularnije.

Foto: Printscreen YouTube/ Samu Inno Production

Neki veruju da je krokodil uhvaćen i ubijen nakon bekstva iz privatnog egzotičnog zoološkog vrta na imanju Frančeska Gonzage, dok drugi tvrde da je životinja jednog dana napala 2 brata koji su se odmarali na obali reke Minčo. Jedan od njih zatražio je pomoć od Presvete Bogorodice, pa je naoružan nožem napao i ubio krokodila.

Prema drugoj lokalnoj legendi, krokodil je pušten iz kaveza kada se cirkus zaustavio u tom području radi predstave, skrivajući se među trskom i cvetovima lotosa. Kažu da je krokodil čak blagoslovio darom ljudskog govora od Svete Bogorodice.

Ipak, ovo nije jedina italijanska crkva sa izloženim pravim krokodilom. Crkva Santa Maria delle Vergini, u Macerati, i Santuario della Madonna delle Lacrime, u Ponte Nossa, imaju svoje krokodile.

IZVOR: YT / Samu Inno Production

Autor: redportal.rs