Tople, mekane, slatke pečene jabuke, pravo iz rerne! Dodajte im orahe i cimet – i rezultat će biti neodoljiva a zdravija poslastica.

Pečene jabuke s orasima

Potrebno (za 4 osobe):

- 4 kašičice putera

- 4 velike jabuke

- oko 60 g mlevenih oraha + dve kašike seckanih oraha za posipanje (orahe po želji možete zameniti drugih koštunjavim voćem

- 4 kašičice smeđeg šećera

- 2-3 kašike mleka

- Naseckano suvo voće po želji (grožđe, urme, kajsije, možete i izostaviti)

- 1 kašičica cimeta

- narendana korica limuna i kolutovi limuna (po želji)

- 4 kugle sladoleda od vanile (opciono: 4 kašike ulupane slatke pavlake ili 4 kašike grčkog jogurta).

Priprema:

- Uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni Celzijusa.

- Jabuke operite, odsecite gornji deo, pa u donjem delu izdubite sredinu.

- Stavite da mleko provri, pa uspite šećer da se istopi. Isključite pa dodajte mlevene orahe.

- U mlevene orahe umešajte začine (cimet, limunovu koru…), seckane orahe (ili druge košutnjave plodove) i naseckano suvo voće pa sve promešajte. Po želji, možete dodati i malo ovsenih pahuljica. Napunite ovom smesom donji deo jabuka, pa na svaki deo stavite kašičicu maslaca. Preklopite ih odsečenim gornjim delom jabuke pa ih poređajte u manju tepsiju obloženu papirom za pečenje. Po želji, oko jabuka možete poređati kriške limuna.

- Pecite na 200 stepeni oko 30 minuta, dok jabuke ne postanu sasvim mekane i aromatične.

- Poslužite preliveno medom, sladoledom, slatkom pavlakom ili grčkim jogurtom.

Autor: Lepota i Zdravlje