Traje do 17. decembra 2022. godine

Drugi dan programa Most Srbija na sajmu Art Market Budapest obeležilo je svečano otvaranje izložbe Svet Mire Brtke – Retrospektiva (The World of Mira Brtka – A Retrospective) u muzeju Q Contemporary, u prisustvu velikog broja zvanica iz diplomatije, umetnika, ljudi iz struke, medija, ljubitelja umetnosti sa srpske i međunarodne kulturne scene .😍 

Foto: redportal.rs/Ervin Kovač

Izložbu je otvorio Radovan Jokić, pomoćnik ministra za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije u Ministarstvu kulture i informisanja Srbije, a prethodno su se prisutnima obratili i direktor Art Market Budapest Atila Ledenji (Attila Ledenyi), Ester Čilag (Eszter Csillag), kustoskinja i direktorka Q Contemporary muzeja, i Vesna Latinović, u ime organizacija Most Srbija.

Foto: redportal.rs/Ervin Kovač

Među prisutnima na otvaranju bili su i istoričari umetnosti koji su dali svoj veliki doprinos u predstavljanju života i dela Mire Brtke: profesor Ješa Denegri, Olivera Janković, Sava Stepanov. Značajno je bilo prisustvo prestižnih zvanica sa međunarodne savremene umetničke scene. Na izuzetno posećenom otvaranju izložbe, svojim prisustvom su doprineli značaju umetnosti Mire Brtke gosti iz inostranstva: Liliana Inoćenti (Liliana Innocenti), predstavnica Fondacije Prada iz Milana, Ludovika Purini (Ludovica Purini), u ime svoje umetničke fondacije iz Rima, Baron Diego Fon Buh (Diego Von Buch), investitor i poznati kolekcionar iz Londona, Aleks Kazens (Alex Cousens), kustos iz Londona, koji  radi na novoj monografiji Mire Brtke i zastupa interese Fondacije Mira Brtka na internacionlanoj sceni i mnogi drugi.

Foto: redportal.rs/Ervin Kovač

Da podsetimo, velika retrospektivna izložba radova Mire Brtke održana u Muzeju grada Beograda tokom 2021. godine, zabeležila je takav uspeh da interesovanje profesionalne i široke javnosti samo raste kako vreme prolazi, i to na internacionalnom nivou.

Izložba Svet Mire Brtke – Retrospektiva (The World of Mira Brtka – A Retrospective) u muzeju Q Contemporary traje do 17. decembra 2022. godine.

Foto: redportal.rs/Ervin Kovač

Autor: redportal.rs