Posetioci će moći da pogledaju i pozorišnu predstavu Simfonija Crnjanski Pozorišta Dadov, kao i hit film Bilo jednom u Srbiji

U Sloveniji se, u organizaciji Ambasade Srbije u Ljubljani i brojnih partnera iz Srbije i Slovenije, od 1. do 20. juna prvi put organizuje Mesec srpske kulture u toj državi, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Iz Ministarstva navode da prvi mesec srpske kulture u Sloveniji na svojim plakatima promoviše i kandidaturu Srbije za organizaciju Ekspo 2027. i da će tokom njegovog održavanja biti predstavljeno najbolje od srpske kulture.

Reč je prvo o dve izložbe, i to Muzičko prijateljstvo – Davorin Jenko i Stevan Stojanović Mokranjac, Muzeja grada Beograda, kao i izložbi Gde svi ćute, one govore, koja predstavlja zbirku narodnih instrumenata iz kolekcije Etnografskog muzeja u Beogradu.

Posetioci u Sloveniji moći će da pogledaju i pozorišnu predstavu Simfonija Crnjanski Pozorišta Dadov, kao i hit film Bilo jednom u Srbiji.

U Postojni, Kopru i Piranu biće održan festival omladinskog folklora, dok će knjiga Slovenci u Srbiji pod nemačkom okupacijom 19411944 biti predstavljena publici u četiri grada i nastojaće da ponovo okupi potomke onih Slovenaca čiji su preci Drugi svetski rat proveli u srpskim porodicama.

Vrhunac Prvog meseca srpske kulture, koji će se održati u sedam gradova, Ljubljani, Mariboru, Portorožu, Kopru, Postojni, Celju, Velenju predstavljaće gala koncert proslavljenog violiniste Stefana Milenkovića, koji će nastupiti sa ansamblom Kamerata Novi Sad.

Autor: Tanjug