Jedan od najvećih osmanskih vojskovođa u 19. veku bio je Srbin, i to ne samo poreklom.

Iako ga znamo kao negativca, čoveka koji se borio na turskoj strani gušeći ustanke i vršeći zločine u Bosni, Hercegovini i Crnoj Gori, postoji i životna priča Omer-paše Latasa koja baca drugačiju sliku na njegovu ličnost.

Naime, potonji paša je rođen kao Mihailo Latas 1806. godine u Vojnoj Krajini, koja je bila deo Habzburške monarhije. Iako je kao jedan od najboljih đaka završio sve austrijske vojne škole i bio primljen u vojsku, morao je kao mlad da prebegne u Bosnu zbog problema sa zakonom u koje je upao njegov otac.

Mile Latas, kako su ga zvali u mladosti, ubrzo je promenio veru i uzevši ime Omer postao musliman, kako bi mogao da napreduje na društvenoj lestvici islamskog Osmanskog carstva, koje je tada vladalo Bosnom.

Taj napredak bio je neverovatan i strmoglav, a paša je ubrzo postao lični učitelj budućeg sultana. Kada je njegov učenik sultan Abdul Medžid došao na vlast, Omer Latas je postao pukovnik u osmanskoj vojsci. Poznata je njegova surovost i nemerljiva uloga u gušenju pobunjeničkih snaga širom carstva, pre svega u Siriji, Kurdistanu, Bosni i Crnoj Gori. Kao nagradu za sve svoje uspehe od sultana je dobio titulu paše.

Međutim, ostalo je zaboravljeno da je jedan kratak deo svog života tadašnji Mile Latas proveo i u Srbiji, neposredno nakon što je prebegao iz Austrijskog carstva. Naime, Latas je prvo želeo da svoj život nastavi u Srbiji, ne menjajući svoju veru i narodnost, ali ga je ubrzo na razgovor pozvao knez Miloš.

- Sinko, ja ne mogu zbog tebe vojevati sa Austrijom, ali neću ni da te predam njoj jer sam obavešten da nisi krivac, kao što Austrija predstavlja, a i da si odgojen u duhu srpstva. Narediću mojim vlastima da ti olakšaju i izvrše prelaz u Tursku. Idi tamo i primi se službe. Turska je oskudna u ljudima; po tvojoj spremi i sposobnosti, siguran sam da ćeš daleko dogurati u turskoj službi - rekao je tada knez mladom Latasu, kako je zapisano u beleškama Jovana Đ. Avakumovića

Deluje da se prognoza kneza Miloša i te kako ostvarila, s obzirom da je Mihailo Latas zaista postao paša i jedan od najcenjenijih vojskovođa u turskoj istoriji. Njegova životna priča samo je još jedan od pokazatelja koliko je ljudska sudbina podložna neverovatnim lomovima i promenama podstaknutim slučajnostima. Ni jedna istorijska ličnost ne može se gledati kroz prizmu crno-belo, jer borba između dobra i zla postoji samo u bajkama.

Foto: Wikipedia.org/Adolf Dauthage

Autor: redportal.rs