Činjenica da je Srbin napisao muziku za Lepu našu domovinu verovatno ne odgovara mnogima u Zagrebu

Hipotetičko pitanje glasi: ako je neko rođen u pravoslavnoj porodici, kršten u srpskoj crkvi i sahranjen na srpskom pravoslavnom groblju u Novom Sadu, da li ta osoba može da bude Hrvat. "Povesničari" u Zagrebu smatraju da tu nema ničeg spornog i da ta osoba jeste Hrvat. Da bi prekinuli svaku vezu sa srpskim korenima, u igru se ubacuje cincarsko poreklo.

Reč je o Josifu Runjaninu, profesionalnom vojniku u austrougarskoj vojsci koji je šire poznat po komponovanju hrvatske himne Lepa naša domovino. Hrvati tvrde da je on njihov. To je i razumljivo jer je melodiju njihove himne, na reči pesme Hrvatska domovina, autora Antuna Mihanovića, komponovao upravo Runjanin. Činjenica da je Srbin napisao muziku za Lepu našu domovinu verovatno ne odgovara mnogima u Zagrebu.

Ako je Runjanin Hrvate zadužio himnom, onda je Srbe vezao uz sebe poznatom patriotskom pesmom Rado Srbin ide u vojnike, koju je takođe komponovao.

Josif Runjanin je rođen u Vinkovcima. Poreklom je iz sela Runjani kod Loznice.  Deda Petar je bio prota, a otac Ignjat kapetan. Kršten je u srpskoj pravoslavnoj crkvi posvećenoj Silasku Svetog Duha. Tu je kršten i Sava Šumanović. Inače, ta crkva je 1991. godine bila potpuno uništena i na njenim temeljima je izgrađen nov objekat.

Runjaninova porodica je izbegla ispred Turaka doselila se u Austrougarsku. Veruje se da su došli sa prostora Makedonije. U svakom slučaju, Runjanin je školovanje nastavio u Sremskim Karlovcima. Nakon uspešne vojne karijere 1865. godine ušao je u sastav Hrvatskog sabora ali se nakon penzije povlači u Novi sad. Tamo je umro 1878. godine i sahranjen je na Uspenskom groblju gde su sahranjivani znameniti Srbi. Runjanin počiva uz Svetozara Miletića, Jašu Tomića, Vasu Stajića, Stevana Branovačkog, Jovana Hadžića (Miloš Svetić), Đorđa Natoševića, Mihaila Polita Desančića…

Autor: redportal.rs