Na fotografiji se ne nalazi vojnik na Košarama

RED portal objavio je 18.10.2021. godine tekst pod naslovom "SRPSKI VOJNIK u ROVU po SNEGU '98 ČUVA granicu na KOŠARAMA 💖", međutim na osnovu analize portala Raskrinkavanje.ba tekst koji tvrdi da fotografija prikazuje vojnika na Košarama, a koji je objavio RED portal, s obzirom da to nije tačno, dobio je ocenu lažna vest i dezinformacija.

S obzirom na to, RED portal je ispravio naslov, i sporne tvrdnje u okviru teksta. 👇

Opšte je poznato da su borbe za očuvanje granice na Košarama bile veoma teške, a sve je eskaliralo u maju i junu 1999. tokom NATO agresije.

Fotografija za koju se tvrdi da prikazuje vojnika na Košarama objavljena je 6. oktobra 2021. godine na Facebook profilu Novica Spasić, uz opis u kome se navodi:

Na Borbenom Zadatku Odbrana Državne Granice sa Albanijom 1998/99.godina.Zaseda.

Na pitanje da li je on vojnik na fotografiji, Spasić je u komentaru odgovorio da nije te dodao da je fotografija “realna slika zasede u decembru”.

Foto: Facebook.com

Ipak, njegov opis naveo je pojedine korisnike/ce društvenih mreža na zaključak da se na fotografiji zapravo nalazi Spasić i da je nastala na Košarama.

Ova fotografija vojnika u snegu, međutim, godinama kruži društvenim mrežama i portalima na različitim jezicima. Do sada se za nju tvrdilo da prikazuju ruskog, ukrajinskog, indijskog, te vojnika Hezbolaha. 

Portal Raskrinkavanje ju je pronašao na forumu “o001oo” još 2020,  analizirajući tvrdnju da slična fotografija prikazuje vojnika Armije Republike Bosne i Hercegovine. Obe fotografije objavljene su 25.10.2012. na ovom ruskom forumu. To je i njihovo najranije pojavljivanje koje su oni uspeli pronaći.

Fotografije vojnika u snegu delile su se na ruskoj društvenoj mreži VKontakte. Fotografiju koja se sada deli s tvrdnjom da prikazuje vojnika na Košarama portal Raskrinkavanje pronašao je na profilu СПЕЦНАЗ И ВДВ – skraćenica za ruske specijalne i vazduhoplovne jedinice, gde je objavljena još 2013. godine.

U nekim objavama fotografije na ruskom jeziku navodi se da prikazuje vežbu za preživljavanje ruskih snaga.

Spasić jeste objavio fotografiju sa statusom iz kojeg se može zaključiti da je on na njoj – ali to nije tačno.

Autor: Redportal.rs