108 pripadnika VOJSKE JUGOSLAVIJE stradalo na KOŠARAMA, prosečna starost bila 25 godina 😢

Na današnji dan 1999. godine počela je bitka na Košarama, dvomesečna borba u kojoj su pripadnici Vojske Jugoslavije herojski odoleli višestruko nadmoćnijem neprijatelju i uspešno odbranili državnu granicu SR Jugoslavije.

Bio je Veliki petak i 17. dan NATO agresije kada su pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova (UČK) napali najpre graničnu karaulu Morina, a zatim i karaulu Košare. Borba je počela kada su na pripadnika UČK naišli vojnici koji su u ranim jutarnjim časovima krenuli po vodu. Iako je susret bio sasvim slučajan, pokazao se kao sudbonosan, jer su pripadnici UČK otkriveni ranije od očekivanog, odnosno pre nego što su bili spremni za dejstvo.

Kao pojačanje braniocima na Košarama, krenulo je trideset vojnih policajaca, a njima je u susret pošao kapetan Duškom Šljivančaninom, komandant 53. graničnog bataljona. Na putu Košare-Batuša, vojni pincgauer sa Šljivančaninom je upao u zasedu UČK. On se osvrnuo i video da je vozač Miroslav Stojanović (21) pogođen snajperskim metkom i bez svesti. Šljivančanin je ranjen, ali je uspeo da se izvuče i preživi.

Miroslav je bio vojnik na odsluženju vojnog roka, raspoređen u 53. graničnom bataljonu. Život je položio kao prva žrtva bitke na Košarama. Ukupno 108 pripadnika Vojske Jugoslavije izgubilo je život na Košarama, a prosečna starost poginulih bila je 25 godina.

Autor: redportal.rs