Mod je bila prva žena tatu majstor u SAD

Mod Vagner je rođena 1877. u Kanzasu. Radila je kao akrobata. Putujući po Americi na jednom od putovanja upoznala je svog budućeg muža Avgusta Vagnera, moreplovca. Njegova pasija su bile tetovaže, te se tako vratio kući sa oko 300 tetovaža na telu.

Upoznali su se Svetskom sajmu u Sent Luisu 1904. na njegovom putovanju po Americi. Vagner je pričao da je tetoviranje naučio od poglavica na ostrvima Java i Borneo. Mod je bila fascinirana crtežima na njegovom telu. Pristala da izađe na sastanak sa njim ali mu je tražila da joj održi čas tetoviranja Posle nekoliko godina zabavljanja su se venčali, a potom dobili ćerku Lotevu, koja će postati majstor u stvaranju tetovaža.

Po pričama njenog supruga on se prvi put istetovirao sa 12 godina. Divio se cirkuskom akrobati poznatom kao Kapetan Konstentenus, grčki Arbanas koji je za sebe pričao da su ga celog istetovirali kineski Tatari. Posle nekoliko godina kada se vratio u domovinu Gas bio je spreman da ostavi svoj trag na američku rastuću kulturu tetoviranja.

Mod i Gas su preferirali staromodan način crtanja po telu a on je nacrtao većinu tetovaža na njenom telu. Koristili tehniku ručnog bockanja, bez moderne tehnologije.

Po završetku svojih karijera tatu majstora nastavili da putuju po SAD. Gas Vagner je preminuo 1941. a njegova supruga 1961. Njihova ćerka Loteva je takođe bila vrhunski majstor tetoviranja a da nije imala nijednu tetovažu na svome telu.

IZVOR: YT / 90Grados

Autor: redportal.rs

#USA

#tatto