Žongdong - kinesko selo u pećini u kom i danas žive ljudi

Selo Žongdong nalazi se u pećinu u kineskoj provinciji Guižou.

Smatra se da je to jedino naseljeno naselje u Kini smešteno unutar pećine. Ova rečnjačka pećina najveća je od tri lokalne pećine i smeštene između gornje i donje pećine koje su nenaseljene.

Foto: NY Times/Bryan Denton

Na ovom nepristupačnom mestu jedna zajednica, od osamnaest porodica, odnosno oko 100 stanovnika, se bori da preživi. Meštani nemaju podršku vlade, koja je izjavila da Kina nije društvo pećinskih ljudi, pa im je 2008. godine zatvorila i školu. Sada deca moraju da pešače dva sata svakog jutra, u odlasku u školu, i popodneva, u povratku kući.

Neki seljani tvrde da je selo naseljeno nakon Komunističke revolucije 1949. da bi se izbeglo napade razbojnika, dok drugi tvrde da je selo tu bilo generacijma pre toga.

U selu žive pripadnici etničke manjine Mjao koji se bave uzgajanjem kukuruza, pilića, svinja i krava. Skupljaju kišnicu, a 2007. godine seljani su započeli izgradnju betonskog rezervoara za poboljšanje vodosnabdevanja.

Foto: NY Times/Bryan Denton

U cilju poboljšanja uslova života, stariji ljudi zajednice pokušali su da zamole vladu da izgradi put koji će biti povezan s pećinom, ali dugo nisu nailazili na razumevanje. Najbliža prodavnica udaljena je 15 km od sela, i do nje su morali da idu peške.

Međutim, tokom posljednjih 20 godina, pećine su postale pristupačnije zbog neprestano rastućeg protoka turista, koji dolaze kako bi doživeli ono što su lokalni mediji opisali kao posljednju kontinuirano naseljenu pećinu u Kini. Pojavila se kućna radinost u kojoj stanovnici pećina zarađuju dodatni novac iznajmljujući sobe u svojim domovima.

Foto: NY Times/Bryan Denton

Regionlana vlada želi da se stanovnici pećine presele u obližnji stambeni blok dovršen pre gotovo 10 godina. Zvaničnici kažu da stanovnici nisu vodili brigu o pećini, čineći je neprikladnom za nastanjivanje. Oni su svakom stanovniku ponudili 60.000 renminbija ili približno 9.500 američkih dolara da napuste pećinu. Samo se pet porodica složilo da se presele.

Ipak, većina stanovništva je ostala da živi u Žongdonu. Takođe, studenti odlaze da žive i uče u drugim gradovima, ali često vikendom i praznicima posećuju svoje roditelje.

IZVOR: YT / South China Morning Post

Autor: redportal.rs

#Pećina

#Selo

#kina