📍 4. dana festivala odigrane su 3 predstave 💪

U sredu, 25. septembra, četvrtog dana 31. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica, u takmičarskom programu izvedene su tri predstave: “Zelena gora” iz Crne Gore (Narodno pozorište Subotica – Scena Jadran, 10h), “Čarobno drvo” iz Turske (Dečje pozorište Subotica, 12h) i “Majmunica Simona” iz Španije  (Narodno pozorište Subotica – Scena Jadran, 17h).

Predstavu “Zelena gora” autorke Mile Mašović Nikolić izveo je NVO Teatar mladih na Sceni Jadran Narodnog pozorišta Subotica.

Reditelj Branko Ilić je o važnosti poštovanja prirode rekao:

Foto: Damir Vujković

- Odnos prema drveću treba da bude takav kao da je ono čarobno, presudno za naše živote, da nas povezuje sa našim precima i s našom budućnošću”. O tome da li su ekološki osvešćeniji roditelji ili deca, Ilić je zaključio: “Deca su uglavnom vrlo trezvena, a roditelji ih pokvare. Vi detetu lako objasnite da ne valja bacati smeće, da se mora voditi računa. Ali kad vas dete pita zašto pravimo hidroelektranu ako pravimo ekološku državu, ili zašto betoniramo umesto da pravimo park, vi onda nemate odgovor. Prosto mu kažete da je to tako. A to ne mora da tako da bude.

U Dečjem pozorištu Subotica, predstavu “Čarobno drvo” izvelo je Pozorište senki “Čengiz Ozek” koje predvodi upravo ovaj autor i glumac.

Foto: Damir Vujković

Čengiz Ozek je za ovo delo rekao:

- U ovoj predstavi možete između ostalog videti i nagoveštaje šamanizma. Volim nadrealistične priče i predstave. Voleo sam ih i kad sam bio dečak. Volim da takve priče koristim za kreiranje novih svetova, za koje se nadam da će ih voleti i publika.

Predstava “Majmunica Simona” pozorišta “Gušterov osmeh” iz Španije i autorke Marli Santane, izvedena je na Sceni Jadran Narodnog pozorišta Subotica, a rediteljka je rekla:

- Volim prirodu. Volim sve životinje, ali majmuni su mi omiljeni. Kada sam bila devojčica, u mojoj zemlji Brazilu, u okolini moje kuće živelo ih je nekoliko, tako da su ti mali majmuni bili moji prijatelji. Htela sam da im napravim omaž.

Foto: Damir Vujkovic

Autor: Redportal.rs