Mapa koja prikazuje kontinent u potpuno drugačijem svetlu

Antarktik je CEO prekriven glazurom od leda debelom 2,2 kilometra. Za razliku od Arktika na severu, ispod Antarktika se nalazi kopno sa planinama, vulkanaima i ogromnim kanjonima koji su zaključani u ledu milionima godina.

Mešutim, zahvaljujući decenijama satelitskih posmatranja i sakupljanja podataka, te radarskih observacija moguće je "videti" sve konture reljefa pod ledom sa neverovatnom preciznošću.

Jedan od najdetaljnijih mapa najužnijeg kontinenta sačinjena je u okviru projekta pod imenom BedMachine Antarctica.

Mape, koje su objavljene 2019. godine, su plod velike kolaboracije 19 istraživačkih instituta iz celog sveta, uključujući i NASA, NAcionalnu fondaciju za nauku, Univerzitet u Kaliforniji, istraživački program Vlade Australije, Fondaciju za prirodne nauke Republike Kine, Britanski Antarktički pregled.

Mapa je apsolutno fascinanatna, izgleda kao da smo uz pomoć rentgena zavirili ispod leda- Međutim, mapa poseduje i naučni potencijal. Koristeći se podacima sa mape, naučnici mogu da imaju uvid u najrazličitije geografske misterije kontinenta. Od topografije pa sve do budućnosti njegovih problematičnih slojeva leda.

IZVOR: YouTube / Mathieu Morlighem

Preko 97% Entarktika je prekriveno ledom, koji je zaključao najveći deo kontinenta u led milionima godina. U najdebljem delu, led je dubok čak 4,9 kilometara - kao 6 Burdž Kalifa jedna na drugoj.

Međutim, to je samo jedan deo njegove ekstremne geografije. Jedan od manje poznatih elemenata je i velika vulkanska aktivnost Antarktika. Prema studiji iz 2017, čak 138 vulkana je aktivno i to samo na zapadnom delu kontinenta. Iako je većina uspavanih vulkana, 9 se računaju u aktivne.

Jedan od najaktivnijih i najsanžnijih je na planini Erebus na visini od 3,794 metra nadmorske visine i predstavlja najužniji vulkan na svetu.

Autor: redportal.rs