Nezavisnost stekla 30. jula 1980. godine ☝🏻

Republika Vanuatu, ostrvska država u Tihom okeanu, predstavlja arhipelag koji se sastoji od čak 83 ostrva.

Ostrva u ovom arhipelagu su planinska i vulkanskog porekla, a njihov najviši vrh je Tabvemasan koji je visok 1.879 metara. Ovde su česte vulkanske aktivnosti i zabeležene su velike erupcije. Klima je tropska i suptropska.

Smatra se da su ostrva naseljena pre oko 3.000 godina. Prvi Evropljanin koji je ovde došao bio je portugalski moreplovac Pedro Fernandes de Keiros i to se desilo 1606. godine. Vanuatu je pohodio i čuveni kapetan Džejms Kuk koji je ostrva nazvao Novi Hebridi i to ime je trajalo sve do sticanja nezavisnosti 1980. godine.

Za vreme Drugog svetskog rata, na ovim ostrvima su se nalazile američke vojne baze, aerodromi i vojni objekti sa pratećom infrastrukturom. Oko 50.000 američkih vojnika je tada boravilo na ostrvima, što je bilo više od domorodačkog stanovništva.

Vanuatu je po uređenju parlamentarna republika koja je nezavisnost stekla 30. jula 1980. godine. Na ostrvima koja obuhvataju 12.200 kvadratnih kilometara, što ovu državu stavlja na 157. mesto u svetu po veličini, živi 298.333 stanovnika. Službeni jezici su bislama, engleski i francuski. Glavni grad je Port Vila, a poseduju i svoju valutu pod nazivom vatu.

IZVOR: YT / YBS Youngbloods

Autor: redportal.rs