Artur nije zli genije 👆🏼

Tokom godina Džoker je imao više različitih interpretacija. Neki ga predsatvljali kao mafijaša, poput Džeka Nikolsona u Betmenu Tima Bartona; postojao je nihilistički terorista Hita Ledžera u Mračnom vitezu; ekscentrični tetovirani vođa bande Džareda Leta u Odredu samoubica. Ali u Džokeru, Hoakin Finiks nam je dao potpuno drugačiju koncepciju o tome ko bi mogao da bude Betmenov glavni neprijatelj – usamljeni, obespravljeni propali komičar čiji se unutrašnji nemir preliva u nasilne radnje koje razotkrivaju mrak koji se skuplja u Gotamu. U filmu Toda Filipsa, Artur Flek nije bio negativac, a kamoli manijakalni spletkaroš – više živa, nepredvidiva sila koja se kreće kroz svet na svoj jedinstven način. 🖐🏻

I tako, u filmu Džoker: Ludilo za dvoje – dugo očekivanom svojevrsnom nastavku koji šalje Fleka u Arkham, gde će uspostaviti muzički odnos sa Harli Kvinzel, koju tumači Lejdi Gaga - mi ćemo dublje uroniti u psihu Artura Fleka. Ali, u skladu sa prethodnim filmom, Džoker neće postati Gotamov princ zločina. Tod Filips je rekao ovim povodom:

Mi to nikada ne bismo uradili. Zato što Artur očigledno nije kriminalni um. On to nikada nije bio. Dok Flek ne želi da postane kriminalna figura u Arkamu. Njega svet posmatra. Artur je postao simbol za ljude. Ovaj nevoljni, nesvesni simbol sada plaća za zločine iz prvog filma, ali u isto vreme pronalazi jedinu stvar koju je ikada želeo, a to je ljubav. To je uvek ono o čemu je on sanjao, iako su ga gurali i vukli u svim ovim pravcima. To je ono na šta smo želeli da stavimo akcenat.

Zbog toga je film otišao u neočekivanom pravcu, Flek i Harli će zapevati. Ipak, ovo nije toliko neobično, jer je i u prvom filmu otkriveno da Artur ima muziku u sebi. Njegova pesma je neobična:

U njoj postoje loše fraze i promašene note. Artur je odrastao slušajući njegovu majku koja pevuši pesme sa radija. On nije pevač i ne bi trebalo da zvuči kao profesionalni pevač. Trebalo bi da zvuči kao neko ko peva pod tušem.

Međutim, njegovu patnerku tumači profesionalna pevačica Lejdi Gaga. Finiks se prisetio jedne situacije sa seta:

Pljunula je kafu kada je čula kako pevam. To mi je dalo samopouzdanje. Ona mi je bila velika podrška jer je govorila: samo pevaj kako osećaš i sve će biti u redu. Za nekoga ko nije profesionalni pevač to može biti vrlo neobično, ali uzbudljivo iskustvo.

Autor: redportal.rs