Poslednje leto u gradu danas ponovo privlači pažnju, jer njegov senzibilitet podseća na klasike poput Velikog Getsbija i Lovca u žitu 📚

Poslednje leto u gradu, roman prvenac nagrađivanog italijanskog pisca i scenariste Đanfranka Kaligariča, biće tema sto devete tribine Laguninog književnog kluba, koja se u petak 1. marta od 18 sati održava u knjižari Delfi SKC. O knjizi će govoriti književna kritičarka Aleksandra Đuričić i prevodilac Saša Moderc.

Objavljen 1973, roman Poslednje leto u gradu danas ponovo privlači pažnju jer njegov senzibilitet podseća na klasike poput Velikog Getsbija i Lovca u žitu, a glavni junak kao da je izašao sa stranica romana Ernesta Hemingveja i Trumana Kapotea.

Atmosfera sedamdesetih godina prošlog veka u Večnom gradu ima posebnu draž za sve pridošlice. Leo Gazara stiže iz Milana u Rim bez naročitih ambicija, ali sa velikim apetitom za lagodnim životom. Upoznaje bogataše, umetnike, galeriste, niže poslove u novinskim redakcijama, mnogo izlazi i ne haje za vreme koje protiče. Čak i kada mu lepa Arijana padne u zagrljaj, deluje da Leo ne mari ni za ljubav. A kad mu ona izmakne, i kada se poslovni planovi rasprše a prve umetničke ambicije surovo slome, obuzima ga nesavladivi splin.

Roman Poslednje leto u gradu je na popustu 30 % do 1. marta u Laguninim klubovima čitalaca, Delfi knjižarama i na sajtu laguna.rs.

Autor: redportal.rs