Autorka otkriva tajni život stvari, temu o kojoj bismo manje znali da se nije pojavila Dragana Mladenović, navodi se u obrazloženju žirija ✒️

U Biblioteci grada Beograda danas je uručena Nagrada Dušan Radović za najbolje književno delo za decu i mlade u 2023. godini.

Ovogodišnji dobitnik nagrade je Dragana Mladenović, književnica iz Pančeva, magistrirala na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu zaposlena u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti. Nagradu je uručio predsednik žirija Miloš Radović.

Nagrada Dušan Radović ustanovljena je 2021. godine. Pored diplome i skulpture akademskoj vajara Zorana Kuzmanovića, nagradu čini i novčani iznos od 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

U obrazloženju žirija za dodelu nagrade se navodi da delo dobitnice otkriva:

Tajni život stvari, temu o kojoj bismo manje znali da se nije pojavila Dragana Mladenović. Kroz pedesetak pesama grupisanih cikluse Sobne stvari, Drtušvene stvari, Kuhinjske stvari, Razne stvari itd, ova duhovita i lucidna pesnikinja suvereno nas vodi kroz svet koji je tu, oko nas, a kojeg nismo uvek svesni ili nismo sposobni da ga uočimo. A ona jeste.
View this post on Instagram

A post shared by Biblioteka grada Beograda (@biblioteka_grada_beograda)

IZVOR: IG / @biblioteka_grada_beograda

Autor: redportal.rs