Dva metka Blagoja Jovovića bila presudna za hrvatskog firera, istakla je Marija Jovović ✒️

Na 67. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga juče je predstavljen drugi deo knjige Blagoje Jovović: Srpski heroj u vučjoj jazbini, a reč je o prvoj biografiji čoveka koji je 1957. godine u Buenos Ajresu izvršio atentat na ustaškog poglavnika Antu Pavelića. Knjiga dolazi iz pera Marije Jovović, Blagojeve kćerke.

Istoričar Bojan Simić podsetio je da je Jugoslavija još 1951. godine uputila prvi zahtev za ekstradiciju Pavelića, ali su argentinske vlasti odbijale priznati da se nalazi na njihovoj teritoriji, tvrdeći da je on u Urugvaju, dok je Pavelić i sam doprinosio takvom uverenju.

Kada su jugoslovenski emigranti i službenici ambasade počeli da ga viđaju na ulici, dodaje Simić, tada je Argentina pronalazila druge formalne razloge da ne prihvati zahtev za ekstradiciju. Simić je istakao i da nigde u poznatoj arhivskoj građi kojoj je imao pristup nije naišao na ime Blagoja Jovovića i da je zbog toga ova knjiga izuzetno značajna.

Foto: Filip Pejković

Marija Jovović, autorka knjige, govorila je o svom ocu i motivima da napiše knjigu o njemu. Navela je da joj je bilo vrlo teško da piše na ovu temu, jednim sasvim novim stilom od onih kojima se ranije koristila, kao i prilikom prikupljanja brojnih dokumenata.

Pisanje ove knjige je za mene značilo ogromnu odgovornost. Moram reći da osećam veliko olakšanje u srcu. Ovaj put je bio mnogo više od pisanja. To je bila obaveza koju sam sebi nametnula, slušajući ili čitajući mnoge komentare o Blagoju koje sam smatrala apsolutno nepravednim. 😢

Ona je istakla i da se u knjizi nalaze brojna dokumenta, poput Jovovićevog pisma Radovanu Karadžiću, ali i fotografije njegovih beležnica sa studija, rukopisa i drugih predmeta.

Zoran Kolundžija, glavni i odgovorni urednik Izdavačke kuće Prometej, rekao je da treba pokrenuti inicijativu da se posmrtni ostaci Blagoja Jovovića prenesu u Srbiju, ali da smatra da ne bi bilo primereno da to učini izdavač, već da tako nešto treba da pokrene jedno od udruženja koja se bave pitanjem stradanja srpskog naroda.

Knjiga Blagoje Jovović: Srpski heroj u vučjoj jazbini izašla je u izdanju Izdavačke kuće Prometej i Arhiva Vojvodine.

View this post on Instagram

A post shared by Red portal (@redportal.rs)

IZVOR: IG / @redportal.rs

Autor: Filip Pejković