Manje od 1.000 tona nađe se svake godine 🤨

Japanske macutake pečurke (macutake, matsutake ili matake) su najskuplje pečurke na svetu. Postižući cenu do 500 dolara, oni su rivali tartufima i smatraju se jednim od najvrednijih sastojaka japanske kuhinje.

Macutake, ili matake pečurke rastu na Korejskom poluostrvu, u Kini, pa čak i u Sjedinjenim Državama, ali samo one koje se beru u Japanu, posebno oko oblasti Kjota, donose zaista neverovatne nagrade. Dok uvezene macutake mogu koštati oko 50 dolara po funti ili manje, japanske pečurke mogu koštati i do 10 puta više. Da bi pomogao japanskim kupcima da razlikuju uvezene i domaće matsutake, Japan ima zakon koji zahteva da se uvezene pečurke operu od prljavštine pre komercijalizacije, dok domaća sorta ima grub, prljav izgled. Japanski macutake su cenjeni zbog svoje jake arome, mesnate teksture i zemljanog ukusa.

Na cenu japanskih macutake pečuraka utiču različiti faktori. Prvo, tu je oskudica. Tokom poslednjih 70 godina, godišnja berba je opala za neverovatnih 95 procenata, što ga čini retkim delikatesom. Kombinujte to sa činjenicom da se pečurke beru samo jednom godišnje, u septembru ili oktobru, i pretnjom od invazivnog crva koji uništava stanište pečuraka, i počinjete da shvatate sulude cene koje ljudi plaćaju za ove pečurke.

IZVOR: FB / Conrad Bangkok

Manje od 1.000 tona macutakea nađe se svake godine. Oni rastu na drveću crvenog bora i moraju ih ručno brati u divljini ljudi koji zapravo znaju kako da ih pronađu. Zbog svoje braonkaste boje, matsutake pečurke imaju tendenciju da se veoma dobro stapaju u jesenjem lišću, tako da ako ne znate tačno gde da ih tražite, možete proći pored njih i uopšte ih ne primetiti.

Veštački uzgoj macutakea do sada se pokazao neodrživim, jer imaju istinski simbiotski odnos sa crvenim borovima. Takođe su izuzetno osetljivi na vremenske promene. Previše vruće i insekata utiču na žetvu, previše suvo i jednostavno neće rasti. Ovo čini tržište za macutake pečurke veoma nestabilnim, sa cenama koje dostižu 500 dolara po kilogramu.

Japanski macutake se služi u finim restoranima širom Japana, u supama, sa pirinčem, ili jednostavno pečeni na roštilju na drvenom uglju i servirani sa solju.

IZVOR: YT / Business Insider India

Autor: REDPORTAL.RS