Slobodno ih primenjujte 👇

Postoje određene stvari koje mogu da povećaju verovatnoću da ćemo dobiti srčanu bolest, poput visokog krvnog pritiska, pasivnog načina života i pušenja, međutim, osim toga, kruži mnogo glasina o tome šta je dobro za zdravlje srca, prenosi b92.net.

Iako se stručnjaci slažu da ove podele nisu dobre, postoji nekoliko navika koje su poznate kao loše. Ipak, te loše navike mogu biti dobre za srce, stoga su izdvojili neke od njih koje bi trebalo da praktikujemo.

Jedite puno ugljenih hidrata 🍞

- Ugljeni hidrati se nalaze u nekim od naših najzdravijih namirnica: celovitim žitaricama, voću, povrću, pasulju i sočivu. Ove namirnice su takođe bogati izvori dijetalnih vlakana, antioksidansa, vitamina i minerala. I hrana bogata ovom vlaknastom hranom može dovesti do poboljšanog zdravlja srca - kaže dijetetičarka Roksana Ehsani.

Tvrdi da se, kada izbacimo ili ograničimo ugljene hidrate, izlažemo riziku od razvoja potencijalnih nutritivnih nedostataka i zatvora zbog nedostatka vlakana.

Konzumirajte šećer 🍎

Prirodni izvori šećera nalaze se u hrani poput voća, nekog povrća i mlečnih proizvoda. Dodati šećeri su oni koji se dodaju hrani i pićima kako bi bila slađa.

Mnoga istraživanja pokazuju sve dobrobiti uključivanja voća u ishranu: bolje raspoloženje, poboljšano zdravlje creva i srca.

Jedite proteine (uključujući i meso) 🍖

- Mnogi ljudi ističu biljnu ishranu, koja može biti prilično zdrava, ali verujem da nije sva hrana životinjskog porekla loša - ističe kardiolog David Davidson.

Smatra da i hrana zdrava za srce može uključivati masnu ribu i plodove mora, nemasne komade mesa.

Autor: index.hr / b92.net