Ovaj može trajati duže 👇

Kvasac se koristi za pripremu testa, a zahvaljujući njemu peciva i hleb su savršenog ukusa. Možete da koristite svež ili suvi kvasac, a postoji i razlika između ova 2 proizvoda, prenosi b92.net.

Svež kvasac traje samo 2 nedelje i mora da se čuva u frižideru, a suvi je prah, pa samim tim ima i duži rok trajanja, a može da se čuva na sobnoj temepraturi.A da li je ovo jedina razlika kada je reč o upotrebi obe vrste kvasca?🧐

Svež kvasac je najbolje da koristite kada morate više puta da premsite testo, jer onda neće izgubiti oblik i mekoću, a takođe je bolji kada testo treba da prenoći na hladnom mestu. Kada koristite svež kvasac, morate da vodite računa, jer se on lako kvari i ako temperatura vode pređe 45°C, postoji velika verovatnoća da ćete ga upropastiti, odnosno da se neće aktivirati svoja svojstva i učiniti da testo naraste.

S druge strane, suvi kvasac je možda bolje rešenje, jer može mnogo duže da stoji, a da ipak osigura da testo nadođe. Dobar je za pripremu testa koja se čuvaju u frižideru preko noći, najbolji je kod onih koji ne treba da se premese više od jednog puta.

Autor: stvar ukusa / superzena.b92.net