Cink se može dobiti putem ishrane, dodataka ishrani ili upotrebom proizvoda za negu kože.

Pravilna nega kože postaje sve složeniji zadatak s obzirom na to da se svaki dan na tržištu pojavljuje veliki broj novih proizvoda. Jedan od najpopularnijih je cink - mineral koji nudi izuzetno veliki broj pogodnosti za lečenje određenih nedostataka, prenosi magazin.novosti.rs.

Cink se može dobiti putem ishrane, dodataka ishrani ili upotrebom proizvoda za negu kože koji sadrže cink. Važno je napomenuti da je ravnoteža hranljivih materija ključna i uvek je preporučljivo da se konsultujete sa stručnjakom.

U praktičnoj primeni za negu kože, cink se nalazi u raznim proizvodima za hidrataciju, čišćenje ili zaštitu od sunčevog zračenja, a u tome nam ovaj mineral nudi pomoć.

Cink je najbolji prijatelj problematične kože. Cink je bogat antiinflamatornim svojstvima, zbog čega je izuzetno koristan za problematičnu kožu. Njegova svojstva pomažu u smanjenju upale, što je posebno važno kod problema kao što su akne. Takođe igra važnu ulogu u regulaciji proizvodnje sebuma (ulja) na koži. Prekomerna proizvodnja sebuma doprinosi pojavi akni , pa ovaj mineral pomaže u održavanju ravnoteže.

Mineral daje značajan doprinos u borbi protiv UV zračenja. Cink može delovati kao blokator UV zračenja reflektujući sunčeve zrake sa površine kože. Stvara barijeru koja sprečava prodiranje UVB i UVA zračenja u kožu, što ga čini odličnim sastojkom u proizvodima za zaštitu od sunca. UV zračenje izaziva oksidativni stres u koži, što dovodi do oštećenja ćelija i stvaranja slobodnih radikala. Cink, kao antioksidans, pomaže u smanjenju oksidativnog stresa.

Pomaže u sintezi kolagena i smanjuje vidljivost starenja kože. Cink igra ulogu u sintezi kolagena, ključnog proteina koji održava elastičnost kože. Podržavajući kolagen, cink pomaže u očuvanju strukture kože i smanjenju pojave bora. Takođe održava optimalan nivo vlažnosti kože, a hidrirana koža često izgleda mlađe i vitalnije.

Autor: magazin.novosti.rs