Da li su vam ove namirnice među omiljenim?

Svi smo svesni negativnog uticaja cigareta i nikotina na naše telo. Ako ste prestali da pušite ili ste strastveni pušač, najbrži način da oslobodite svoje telo nikotina je da uključite ove namirnice u svoj meni.

Spanać

Folna kiselina je veoma važna za procese koji se odvijaju u telu, ali takođe pomaže organizmu da se oslobodi nikotina. U spanaću se nalaze velike količine folne kiseline.

Foto: Pixabay.com/Devanath

Brokoli, karfiol, prokelj i kupus

Pored toga što ovo povrće sadrži polifenole koji su se pokazali korisnim u smanjenju raznih upala u sistemu za varenje, sadrži i antioksidante koji čiste organizam od brojnih toksina. Kuvajte ih što kraće kako biste sačuvali sve svoje kvalitete.

Zeleni čaj i vitaminska voda

Pušenjem cigareta telo gubi potrebnu tečnost i telo mnogo brže dehidrira. Pijenje puno domaće vitaminske vode koju lako možete sami napraviti i zelenog čaja punog antioksidanata pomoći će izbacivanju nikotina iz vašeg tela.

Foto: Unsplash.com/Verena Böttcher

Šargarepa

Nikotin uništava kožu i čini je beživotnom i suvom. Ako želite da se rešite ove ružne nuspojave pušenja, jedite što više šargarepe. Sadrži velike količine vitamina A, K, C i B, koji su glavni čistači tela. Šargarepu iscedite u sokovniku pomešanu sa jabukom i limunom ili je stavite u salatu.

Foto: Pixabay.com/Couleur

Kivi, limun i narandža

Osim vode, nikotin iz organizma uklanja i vitamine A, C i E koji jačaju imunitet i pomažu organizmu u borbi protiv raznih infekcija i bakterija. Da biste nadoknadili izgubljene vitamine, posegnite za kivijem ili popijte čašu limunade. Sok od pomorandže hidrira organizam, obezbeđuje mu neophodne vitamine, ali i čisti organizam od nikotina. Iscedite dve pomorandže, dodajte malo vode i pijte između obroka.

Foto: minimagazin.info

Autor: AVAZ.BA