U pitanju su naše komšije ☝️

Bugarska se ponosi bogatom tradicijom uzgoja ruža koja se proteže kroz vekove i po kojoj je ova balkanska zemlja nadaleko poznata.

Bugarska je poznata po uzgoju ruža još od davnih vremena. Turski osvajači doneli su sa sobom veštinu uzgajanja ovog cveta, koja je tokom vremena postala neizostavni deo bugarske kulture i ekonomije. Danas, bugarske ruže su simbol kvaliteta i lepote širom sveta.

Centralna oblast Bugarske, poznata kao Dolina ruža, prostire se na području između planina Balkana i Srednje Stare Planine. Ovde, klimatski uslovi su idealni za uzgoj ruža, sa blagim zimama i toplim letima, uz dovoljno sunca i padavina. Ovi uslovi omogućavaju ružama da postignu svoj puni potencijal u boji i aromi.

Glavni grad uzgoja ruža u Bugarskoj je gradu Kazanlak, poznatom i kao Grad ruža. Svake godine, u maju, ovde se održava tradicionalni Festival ruža, koji privlači posetioce iz celog sveta. Tokom festivala, lokalno stanovništvo slavi bogatstvo ruža kroz različite manifestacije, poput parade cvetnih kočija i takmičenja za najlepši aranžman od ruža.

Bugarska se ističe i po proizvodnji ružinog ulja, koje se dobija destilacijom latica ruža. Ovo ulje se koristi u kozmetičkoj i parfemskoj industriji širom sveta zbog svojih blagotvornih svojstava i prepoznatljivog mirisa.

Autor: Balša Stupar