Zbog toga će privući veliki broj turista ☀️

Čak 2 potpuna pomračenja Sunca i 1 prstenasto pomračenje Sunca desiće se u Španiji od 2026. do 2028. godine. To je španski list El Pais nazvao astronomskom lutrijom zbog broja turista koje će te pojave privući, prenosi Telegraf.rs.

Ova 2 potpuna pomračenja desiće se 2 leta zaredom, što je neverovatan fenomen, jer se inače na istom mestu uglavnom dešava jednom u 400 godina, a 1. se će biti 12. avgusta 2026. godine:

- To je sledeće potpuno pomračenje na svetu, 1. u Evropi od 1999. godine i Španija je jedina zemlja iz koje će ono moći sigurno da se vidi - rekao je Alehandro Sančes, istraživač na Odeljenju za fiziku Zemlje i astrofiziku na univerzitetu u Madridu.

Sledeće potpuno pomračenje će biti 2. avgusta 2027. godine i trajaće malo duže, a moći će da se vidi na obalama Malage, Granade i Almerije, kao i u Egiptu i Maroku.

Prstenasto pomračenje Sunca je pojava u kojoj je Mesec između naše planete i Sunca, ali u najdaljoj poziciji od Zemlje, te pravi jasno vidljiv prsten od Sunca, a desiće se 26. januara 2028. godine.

- Ovo će biti kao da smo domaćin Svetskog kupa, ali sa velikom razlikom da će nepredvidivi vremenski uslovi značiti da ne znamo gde će biti održano finale do nekoliko sati pre početka. I svi će želeti da ga vide - rekao je Sančes.

Autor: Tanjug / nauka.telegraf.rs