Proverite simptome👇

Ovo doba godine je period u kome većina nas oseća simptome prehlade, curenje nosa i neprijatan osećaj u grlu, koji ne moraju nužno značiti da smo prehlađeni, prenosi b92.net.

Decembar mesec je ceo rezervisan za pakovanje poklona, dekorisanje životnog prostora i kićenje jelke, ali prazničnu euforiju često pokvare nos koji curi i grlo koje ne prestaje da boli.

Iako bismo verovatno hladno i vetrovito vreme napolju okrivili za ovakve simptome prehlade, u stvarnosti oni ne moraju nužno biti povezani sa vremenskim prilikama.

Takozvani sindrom novogodišnje jelke predstavlja niz alergijskih reakcija, a posledično i respiratornih problema, koji se javljaju prilikom dekorisanja prostora i ukrašavanja novogodišnje jelke, a najveću pretnju po imuni sistem tada predstavljaju novogodišnji ukrasi i girlande, na kojima je nataložen veliki sloj prašine.

Prilikom raspakivanja ukrasa i nameštanja jelke, naročito ukoliko imate onu veštačku, sva ta prašina dospeva u vazduh, a samim tim i u vaše disajne puteve.

Najbolje bi bilo jelku oprati pod mlazom hladne odmah nakon unošenja u kuću, na taj način će se prašina i zagađenje sa nje neće širiti po kući.

Autor: RT.RS / b92.net