Sa jabukama nema greške, zar ne? Zdrave su, ukusne i mogu se pripremiti na mnogo različitih načina. Pa, izgleda da ovo voće krije ne baš ukusnu tajnu, barem ne onu iz supermarketa.
Ako kupujete jabuke u prodavnici, verovatno se ne pitate kako voće dolazi sa drveta do prodavnice. Ispostavilo se da taj put nije baš tako jednostavan kao što mislite. Jabuke se beru samo jednom godišnje: od avgusta do novembra. To je to. Dakle, ako jedete jabuku zimi, proleće ili leto, a ta jabuka je došla iz samoposluge, ubrana je prošle jeseni, dakle i pre 10 meseci, ako je jul.
Kako je moguće da jabuke ostaju sveže tako dugo? Oni se hlade, a postoje dva načina da to uradite, u zavisnosti od toga koliko dugo želite da traju. Uzgajivači stavljaju jabuke koje će se prodavati do decembra u hladnjače, čija je temperatura između 34 i 38 stepeni Celzijusa. Ovo ih održava svežima dok ne dođe vreme da ih pošaljete u prodavnicu.
Ali... šta je sa jabukama koje treba prodati posle decembra, ali pre sledeće berbe? Oni idu u ono što je poznato kao skladište u kontrolisanoj atmosferi. U ovom prostoru, temperatura je niska, a nivoi kiseonika su samo 2 procenta (za razliku od 21 procenta u vazduhu koji udišemo). Nizak nivo kiseonika sprečava jabuke da sazrevaju; neki odgajivači ovo nazivaju 'spavanje'. Oni ostaju tamo dok ne dođe vreme za prodaju.
Pre nego što počnete da paničite, to ne znači da su ove jabuke na bilo koji načinloše za zdravlje. Iako držanje u oblasti sa niskim sadržajem kiseonika uklanjadeo kiselosti voća, to ne bi trebalo da utične na ukus i ukupni nutritivnisadržaj.
Najbolji PROCESORI za vaš RAČUNAR 🖥️🖱️
Glečer u Peruu se prepolovio 😵❄
Autor: redportal.rs