Samo je želela da uštedi kupovinom jeftinog toalet papira 😕

Beograđanka Lana se pre nekoliko dana pohvalila na poznatom srpskom forumu kako je kupila veliko pakovanje toalet-papira za male pare, želeći da s drugima podeli svoje iskustvo i da im udeli dobar savet o kupovini. Umesto da oduševi ostale članove, naišla je na niz upozorenja, zbog kojih je shvatila da dovodi sebe i svoje najmilije u opasnost. 😲

Njen upit i odgovori koji su se nizali naterali su nas da istražimo da li je sve napisano zaista istina. Reč je o tome da je Lana kupila toalet-papir za sitne pare, a budući da ga koristi svakodnevno, mislila je da će napraviti dobru uštedu na mesečnom nivou. Međutim, članovi foruma su joj napisali da je silno pogrešila - papir koji je kupila je samo može baciti u trošak i zdravstvene probleme, piše Blic.

Radi se o tome da su lokalni, sitni proizvođači, novi na tržištu, počeli da uvoze ultrajeftin toalet-papir iz Turske, čiji je sastav upitan, a kada te rolne dođu u Srbiju, oni ih pakuju u nove ambalaže i pišu da su napravljeni u našoj zemlji.

Ti papiri su najčešće reciklirani, što znači da sadrže razne hemikalije koje svakodnevnom upotrebom mogu izazvati iritacije i alergije intimnih delova tela. Tako da vi kupovinom jeftinog papira u stvari sebe dovodite u ozbiljan problem - rizikujete da dobijete alergiju ili fisuru, što povlači odlazak doktoru, kupovine raznih krema i lekova kako biste zalečili problem.

Foto: unsplash.com/Paul Green / @pgreen1983

Nažalost, još gore je što svakodnevnim unosom raznih hemikalija, one se u našem telu talože i prave probleme na duge staze - blokiraju rad važnih organa, čak mogu da izazovu i teža oboljenja.

Upravo zato je veoma bitno da kupujete toalet-papir od renomiranih proizvođača, onih kojima godinama verujete, a koji su zadovoljili razne svetske standarde i koji prate i kontrolišu svaki korak proizvodnje.

Npr. kada vidite da proizvođač poseduje IFS sertifikat, možete biti sigurni da proizvod sme da se koristi u kuhinji i u dodiru sa namirnicama, a to vam govori i da je reč o brendu koji je decenijama ulagao u tehnologije i procese proizvodnje. Proizvođači koji su na tržištu par meseci ne mogu biti nosioci ovih sertifikata koji zahtevaju rigorozna praćenja procesa.

Zato kad birate toalet-papir, treba da pročitate sastav i uzmete onaj koji je od 100 odsto celuloze, bez ijednog udela recikliranog papira. Najbolje je da izaberete nebeljeni papir, koji je u prirodnoj boji drveta, jer je on najbezbedniji. Svakako, bilo koji papir od proizvođača koji je godinama na tržištu i veliki je izvoznik - siguran je izbor, jer da bi opstao tolike godine bilo je potrebno da se iznova dokazuje svojim kvalitetom.

Autor: blic.rs