Kako vi jedete?

Teško je odoleti brzim hladnim žitaricama za doručak tokom radnih dana, ali je teško i saznati da li je to što sipate u činiju svakog jutra zdravo ili ne 🧐.

Čak i ljudi koji imaju „manju svest“ o zdravoj ishrani znaju da pakovanje žitarica može biti prepuno šećera, piše Magazin Novosti 👇🏻👇🏻👇🏻

📍 Vlakna

Potražite žitarice koje su bogate vlaknima i koje imaju po 4g vlakna po porciji. Poželjno bi bilo da to budu prirodna vlakna (kao u sitnoj pšenici i mekinjama), a ne žitarice sa dodatim vlaknima (koji su veštački). Još jedna stvar koju bi trebalo da znate je da uvek možete dodati vlakna tako što ćete jednostavno u činiju dodati i malo čia semena (6g po kašici) ili bobičasto voće (4g po šolju borovnica).

📍 Gledajte da porcija ima manje od 5g šećera

Na nalepnici možda piše “šećer”, ali pažljivo gledajte i na kukuruzni sirup,sirup smeđeg pirinča, kristalizovan sok trske i na ostale zaslađivače - a svi se mogu naći u “zdravim” žitaricama. Jedini način da uživate u slatkim žitaricama, bez preterivanja je da kupite obične žitarice (na merenje u zdravoj hrani) i da ih pomešate sa fabrički napravljenim pakovanjem. Tako ćete uspostaviti ravnotežu šećera.

📍 Manje kalorija ne znači da je zdravije

Manje ne mora da bude bolje. Mnoge žitarice sa manje kalorija mogu imati i manjak vlakana, koje će vas ostaviti gladne jedan sat nakon konzumiranja istih (pogotovo ako ih jedete sa bademovim mlekom, koje ima malo proteina). Žitarice sa manje šećera, a više vlakana vaše telo će da prepozna kao obrok i držaće vas sitim sve do ručka.

📍 Uzmite u obzir proizvode bez glutena

Mnogi brendovi koji nemaju glutem, trijumfuju sa svojim dobrim statusom, ali treba im prvo pogledati listu sastojaka. Pirinač, kukuruz, kinoa i proso prirodno nemaju gluten. Iako je ovas isto bez glutena, ponekad se meša sa pšenicom, tako da obratite pažnju da je ovas na proizvodu koji kupujete označen kao bez glutena.

📍 Odredite pravu količinu kada konzumirate granolu, tj. musli (sa medom ili šećerom i sušenim voćem)

Uprkos glasu da je zdrava, pakovanje granole na veliko iznenađenje ima veliku količinu kalorija, masti i šećera. Takođe imajte na umu da je preporučena veličina porcije vrlo mala. Ako želite dodatnu hrskavost i više “stvari” u činiji, dodajte kašiku kašiku granole kao dodatak u “obične” žitarice.

Autor: magazin.novosti.rs