Pazite šta jedete za doručak

Zasićene masti koje se nalaze u određenoj hrani za doručak mogu povisiti loš LDL holesterol, dovodeći u opasnost naše kardiovaskularno zdravlje.

Bilo da se počastimo hamburgerom ili čipsom, određeni izbor hrane loš je za holesterol. Međutim, popularan doručak takođe bi mogao loše da utiče na arterije.

- Osobe sa visokim holesterolom treba da izbegavaju kupovinu peciva jer obično imaju visok udeo zasićenih masti, poput maslaca i ulja, dodate šećere i uopšteno su siromašni hranjivim materijama - rekao je farmaceut Abas Kanani za Daily Express.

Foto: Pixabay.com

Zasićene masti, koje se nalaze u ovoj popularnoj hrani za doručak, podižu loš holesterol, a previše holesterola u krvi može uzrokovati nakupljanje masnoće u arterijama, uzrokujući njihovo začepljenje.

To povećava rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema poput bolesti srca i moždanog udara.

Osim toga, mnogi ljudi s visokim holesterolom ni ne znaju da su njihovi nivoi previsoki dok ne razviju te probleme.

Budući da izbor zdrave ishrane može nadoknaditi ovaj rizik, farmaceut je preporučio alternativu.

- Bobičasto voće, poput kupina i jagoda, posebno je dobro jer pomaže u snižavanju holesterola u krvi u vašem telu. Ako volite slatko, možete dodati i malu količinu meda koji takođe može biti koristan i pomoći u poboljšanju nivoa holesterola - zaključio je Kanani.

Autor: b92.net