Hipertenzija je jedan od vodećih uzroka smrti u svetu, pogotovo u zemljama u razvoju.

Visok krvni pritisak (hipertenzija) je često stanje u kome krv vrši preveliki pritisak na zidove arterija i prouzrokuje zdravstvene probleme, poput srčanih bolesti. Hipertenzija je jedan od vodećih uzroka smrti u svetu, pogotovo u zemljama u razvoju.

Kardiolog prof. dr Dragan Simić istakao je za TV Pink da je hipertenzija povišen krvni pritisak. Kako kaže, postoje i prelazni pacijenti koji imaju više od 130 i dijastalni pritisak od 80, a to je, kako dodaje, neko ko treba da meri pritisak, da se kontroliše i vodi računa o pritisku.

Foto: Printscreen YouTube/Novo jutro

- Svako ko ima preko 130, 135 dobija tablete. Ti pacijenti bolje prolaze od onih koji ne dobijaju terapiju. Uz sve te mere nefarmakološke, bolje dati malu dozu, da se taj pritisak drži kako treba - naveo je doktor.

Ako taj pacijent dobro toleriše lekove, pritisak treba da se drži pod krontrolom, i ispod 130, naveo je Simić.

- Ljudi misle da se guraju lekovi, ali ne, zaista je dobro. Bolje je imati 135 nego 145. Ne treba preterivati sa lekovima. Imamo pacijente koji imaju i faktore rizika, i bolje je da se to na vreme spreči, gde može doći do šloga i slično - priča kardiolog.

Autor: Pink.rs