Predstavljamo vam recept za domaći delikates koji se priprema na malo drugačiji način od standardne pite sa makom.

Sastojci:

Za testo:
20 g svežeg kvasca
50 ml mleka
150 g šećera
600 g brašna
1/2 praška za pecivo
rendana kora limuna
2 dl kisele pavlake
2 kašike brašna
1 jaje

Za fil:

300 g mlevenog maka150 g šećera1 dl mleka3 kašike pekmeza od kajsijaZa glazuru:100 g čokolade60 g puteraPriprema:1. Kvasac izmrviti pa preliti mlakim mlekom, dodati kašičicu šećera ibrašna i dobro izmešati. Ostaviti na toplom da nadođe.

2. U vanglicu za mešenje sipati brašno pomešano sa praškom za pecivo i
korom od limuna. Dodati margarin isečen na komadiće i utrljati ga rukama
u brašno. Zatim umešati pavlaku, jaje, preostali šećer i nadošao kvasac pa
umesiti glatko testo. Prekriti ga suvom krpom i ostaviti na toplom da
nadođe 30 min.

3. U međuvremenu pripremiti fil. Samleven mak pomešati sa šećerom papopariti vrelim mlekom. Umešati pekmez od kajsija.

4. Nadošlo testo podeliti na tri dela. Svaki deo premesiti i oklagijom razviti u pravougaonik veličine pleha u kom će se peći.

5. Pleh nauljiti i posuti brašnom pa staviti u njega prvu koru, premazati je
polovinom fila od maka i prekriti drugom korom, naneti preostali fil i
završiti s korom. Filovani kolač ostaviti da miruje 30 min. a potom ga peći
u zagrejanoj rerni na 180°C dok ne porumeni.

6. Kad se ohladi, kolač preliti glazurom od čokolade i putera i vaša pita sa makom je spremna za posluženje.

Autor: Krstarica