Usporava i starenje 🤷🏻‍♀️

Sveži sok od grožđa bogat je vitaminima A, B i C i raznim mineralima. Grožđe deluje kao prirodni tonik organizma, a osim toga je i izrazito hranjiva namirnica. Sadrži oko 20 odsto šećera, pa je i energetski vredna namirnica.

Ovo voće je, takođe, važan izvor bioflavonida, koji štite organizam od slobodnih radikala. Zbog različitih antioksidansa, grožđe ima i snažan efekt protiv bakterija, virusa, upala i alergija.

Preporučuje se protiv loše cirkulacije, a važno je i u usporavanju starenja, odnosno sprečavanju demencije i degenerativnih očnih bolesti.

Koža bobica puna je balastnih materija poput celuloze i pektina, zbog čega se grožđe smatra voćem koje pospešuje probavu i pomaže u izlučivanju vode iz tela (diuretik). Optimalan odnos fosfora i kalcijuma u grožđu deluje povoljno na metabolizam zglobova i kostiju. Bobice grožđa obiluju anorganskim fosfatima, a fosfor je, uz kalcijum i magnezijum, sastavni deo svih koštanih struktura.

Grožđe je bogato vitaminima A, svim vitaminima B grupe izuzev B12, C i E vitaminima, a sadrži i minerale poput natrijuma, fosfora, kalcijuma, kalijuma, gvožđa, magnezijuma i flora kao i jabučnu, vinsku i limunsku kiselinu.

Autor: Krstarica / redportal.rs