Sprečava infekcije, uništava gljivice, čuva žuč i želudac!

Najpoznatija kao sastojak osvežavajućeg čaja, žalfija je pre otkrića antibiotika bila spas kod svih vrsta upala. Spisak stanja u kojima može pomoći je dugačak, daje odličan ukus brojnim jelima, a deo je i krema za negu kože i šampona protiv peruti.

Kuvari je preporučuju kao važan sastojak marinada za svinjetinu, jagnjetinu i ribu, neretko je i na spisku potrebnih namirnica za pripremu brojnih kuvanih jela i roštilja, ali pre otkrića antibiotika, nije bilo važnije biljke od žalfije.

Čaj od listova ove biljke korišćen je kod upala grla, ždrela, promuklosti, upala unutrašnjih organa, za vaginalna ispiranja, kod tuberkuloznog znojenja, gljivičnih infekcija.

U medicinskom smislu, moglo bi se reći da je žalfija antibiotik širokog spektra.

Primenjuje se i za regulaciju znojenja, kod toplotnih talasa u klimaksu, kod poremećaja menstruacije, za jačanje nerava, za pročišćavanje jetre, kod reumatizma. Listovi žalfije su korišćeni za čišćenje zuba i desni, a danas se često ekstrakt žalfije dodaje u paste za zube.

Kao začin u jelima može da utiče i na procese varenja. Žalfija se primenjuje i za relaksaciju, kod nervoze i napetosti.

Primenjuje se i kao opšti tonik kod umora, oslabljenog imuniteta, slabe koncentracije. Nezaobilazan je sastojak krema protiv različitih infekcija kože i šampona protiv peruti.

Autor: Pink.rs