Od početka pandemije koronavirusa većina ljudi se nije interesovala za značaj i delotvornost cinka u zdravlju čoveka. Sada bi se reklo da većina njih zna da cink pomaže u borbi protiv virusnih infekcija i štiti imunitet organizma.
Cink je esencijalni mineral, ima ga u maloj količini u zemljinoj kori. U hrani ga najčešće nalazimo u namirnicama životinjskog, dok ga manje ima u namirnicama biljnog porekla.
Veoma je bitan za funkcionisanje čitavog organizma, a kako ga organizam ne sintetiše, moramo ga unositi putem hrane i suplemenata, posebno u zimskom periodu, piše Oaza zdravlja.
VITAMIN D: 6 znakova da vam nedostaje 🥴
Cink je delotvoran u suzbijanju alergija, ublažavanju depresije, ima antivirusni i antibakterijski učinak, a njegova najvažnija funkcija je jačanje imuniteta.
Kada je reč o namirnicama biljnog porekla naviše ga ima u pasulju, spanaću, boraniji, grašku, avokadu i jagodama.
Ovo su idealne namirnice ukoliko izbegavate hranu životinjskog porekla.
Kada su u pitanju namirnice životinjskog porekla cinka najviše ima u ostrigama, telećoj i svinjskoj džigerici, konjskom mesu, žumancu i ribi.
Evo kojih 12 namirnica sadrži vitamin D! 🌞
Osnova imuniteta: SELEN I CINK 💊
5 zdravih namirnica koje jačaju naš imunitet 💪🏻🍀
Autor: redportal.rs