Ove namirnice mogu biti korisne ako se pripremaju na zdrav način

Nutricionistkinja Sara Faver je za Daily Mail rekla da su se godinama uvažavala mišljenja da je masna hrana poput žumanca, mleka ili maslaca loša za organizam, pa smo globalno okrenuli prerađenoj hrani, za koju se kasnije dokazalo da je još štetnija.

- Jednostavno je - jedite neobrađene namirnice u izvornom obliku - objašnjava Sara i dodaje da sama hrana ne deblja, već dodaci u njoj kao što je šećer.

Foto: Unsplash.com

Krompir

Skrobna hrana se najčešće nalazi na optuženičkoj klupi, jer povećava količinu šećera u krvi, ali krompir je izuzetak. Jedan srednje veličine vam daje do 50 odsto dnevne potrebe vitamina C, 30 odsto vitamina B6 i 25 odsto kalijuma. Krompir je bogat kalcijumom, magnezijumom, fosforom, vitaminom B i cinkom. Mladi krompiri imaju niži glikemijski indeks, što znači da vas ne mogu ugojiti.

Jaja

Izbegavate čuveni seoski doručak (jaja i slanina) jer vam povećava nivo lošeg holesterola. Međutim, bespotrebno je, jer su jaja vrlo hranjiva, dajući vam veći osećaj sitosti nego ostale namirnice, koje obično jedemo za doručak (proizvodi od belog brašna).

Autor: Pink.rs

#hrana

#jaja

#krompir

#zdravlje