Više od 3 sata ispred televizora donosi gojaznost!

Koliko često vaša deca provode vreme ispred televizora ili za kompjuterom? Što je veći broj u vašoj glavi, to bi značilo da morate da budete zabrinuti i donesete neke promene.

Iako zvuči kao nemoguće, naučnici su došli do saznanja da deca, bez obzira na to što imaju malo godina i nemaju drugih zdravstvenih problema, mogu da dobiju povišen krvni pritisak ukoliko mnogo vremena provode ispred TV-a.

Istraživači sa Državnog univerziteta u Mičigenu sproveli su studiju među 111 dečaka i devojčica kako bi ispitali ovu povezanost. Ispostavilo se da je kod mališana koji više od tri sata dnevno provode ispred TV sistolni krvni pritisak do 7 mm Hg viši u odnosu na one koji samo desetak minuta dnevno u proseku gledaju televiziju.

- To je navika koja dugoročno ostavlja posledice po zdravlje - ističe dr Džo Ajzenman, jedan od vođa istraživanja.

Situacija je još lošija otkako su mobilni telefoni postali sastavni deo života dece, čime je njihovo zdravlje pod još većim rizikom od eventualnog pogoršanja. To naročito važi za male internet zavisnike, koji dan započinju otvaranjem aplikacija, a završavaju ga dovršavajući još jednu video-igricu u nizu. Stručnjaci apeluju da time ne “troše” samo svoje oči, već opšte zdravlje.

Autor: Novosti Magazin

#Kompjuter

#Mladi

#deca

#tv