Dobari saveti da sačuvate novac i ne trošite ga na stvari koje vam neće potrajati

Kada se kupuju nove stvari, gotovo uvek se razmišlja o tome kako će to biti stvari koje su kvalitetne i koje će što duže trajati.

Međutim, realnost je drugačija, dobar deo stvari se brzo raspadne, rastegli i propadne posle nekoliko nošenja, neretko posle prvog pranja.

Ovo je 10 dobrih saveta da se ne prevarite kada odete u šoping sledeći put:

1. Gužvanjem proverite kvalitet pamuka

Ćošak odevnog predmeta koji planirate da kupite zgužvajte i držite čvrsto u šaci nekoliko sekundi. Ako se izgužva, to je znak da će se posle prvog pranja deformisati.

2. Razvucite tkaninu kod šava

Produžite dalje ako vidite da se stvaraju rupice kod dela gde je tkanina zašivena.

3. NE plastičnim rajsferšlusima!

Metalni rajsferšlus je uvek mnogo bolji izbor od plastičnog koji se brzo pokvari. Metalni rajsferšlus uvek garantuje bolji kvalitet garderobe od plastičnog.

4. Obavezno gledajte porub

Ne kupujte odeću koja ima veoma mali porub. Kvalitetne pantalone na primer imaju porub i do 4 cm, dok košulje i pluze imaju do 2 cm. Sve ispod toga znači da nema kvaliteta.

5. Postojanost oblika

Sa obe ruke razvucite tkaninu - ako se ne vrati na staro, u pitanju je jeftin i loš materijal.

6. UVEK gledajte etiketu

Sintetika je uvek kraćeg veka trajanja od pamuka, svile i vune. Ipak, odeća koja je napravljena 100% od pamuka, verovatno će se skupiti posle prvog pranja. Zato je dobro birati garderobu koja ima najmanje 5, a najviše 30 procenata veštačkog materijala (npr. poliester, viskoza, najlon).

7. Dužina rajsferšlusa je uvek bitna

Ako kupujete neki komad sa rajsferšlusom, na gornjem delu on treba da se završava gde i tkanina. Ako to nije slučaj, nemojte kupovati taj komad garderobe.

8. Boja konca

Ako je materijel prošiven koncom druge boje, preskočite. Prioritet u tom slučaju je bio kvantitet, a ne kvalitet.

9. Rupice za dugmad

Kod proizvodnje odeće slabog kvaliteta, ne obraća se pažnja na detalje. To se najbolje vidi na dugmićima i rupicama za dugmiće. Ako su dugmići slabo prišiveni, a rupice nisu porubljene, sve je jasno.

10. Postojanost boje

Ako je na odevnom predmetu boja negde svetlija, a negde tamnija, uskoro će svuda izbledeti.

Autor: Novosti Magazin

#cipele

#garderoba

#torbe

#šoping

#Ženska odeća