Najveći broj promena koje se odnose na strukturu mozga događaju se u dubokoj fazi sna

Da li ste znali da ono što ste vrlo lako mogli kao dete, u odraslom dobu je neuporedivo teže.

- Majka priroda nas je stvorila tako da možemo da naučimo sve potrebne veštine da preživimo, da živimo dovoljno dugo da imamo potomstvo, a zatim da umremo - izjavio je dr Gubermen ističući da mozak nakon 30. nepovratno gubi funkciju dobrog pamćenja.

Guberman je kazao i da je moguće usvojiti novo znanje, ali je to ipak značajno teži proces od učenja u detinjstvu.

Foto: Pixabay.com/RED

- Ako zaista želite da naučite nešto novo u odraslom dobu, morate da usmerite svoj mozak u dobrom pravcu, a to će zahtevati visok nivo koncentracije i posvećenosti. Bez toga, nema ništa - objašnjava Gubermen.

Kada nam usvajanje nekog znanja ne ide najbolje, to je zato što telo u tom procesu koristi adrenalin, koji nam donosi nervozu. Zato je važno da budete uporni.

Najbolji savet u ovom slučaju jeste - dobar odmor. Kada se silite da radite nešto što čini da se osećate neprijatno, mozgu je potrebna još jedna hemikalija kako bi smestio novo znanje u kratkročnu ili dugoročnu memoriju. To je acetilholin, neurotransmiter koji telo luči u dovoljnoj količini onda kada se dovoljno odmarate i spavate.

- Najveći broj promena koje se odnose na strukturu mozga događaju se u dubokoj fazi sna - objašnjava Gubermen i dodaje da se one mogu desiti i tokom dremki, ali i u trenucima opuštanja, onda kada pustite misli da slobodno lete i kada niste pod stresom.

Autor: redportal.rs