Optužbe se odnose na seksualno zlostavljanje dece koje se navodno dogodilo u dečjem domu u Kongltonu

Jedan od najtraženijih britanskih begunaca uhapšen je na aerodromu Hitrou posle 27 godina bekstva i trebalo bi da se pojavi pred sudom pod optužbom za seksualno zlostavljanje dece.

Ričard Barouz (80) uhapšen je u četvrtak nakon što se vratio u Britaniju sa Tajlanda, skoro tri decenije nakon što je izdat nalog za njegovo hapšenje, prenosi Gardijan.

Policija u Češiru pokušavala je da mu uđe u trag od decembra 1997. godine kada se nije pojavio na sudu za prekršaje u Česteru da mu se sudi po dve tačke za zločin i 11 tačaka za nepristojan napad.

Optužbe se odnose na seksualno zlostavljanje dece koje se navodno dogodilo u dečjem domu u Kongltonu, Češir i Zapadni Midlends između 1969. i 1971. godine.

- Naša odlučnost da lociramo Barouza nije se pokolebala u proteklih 27 godina i njegovo hapšenje predstavlja značajan korak napred u ovom slučaju i početak zatvaranja za sve uključene. Takođe se nadam da će njegovo hapšenje delovati kao upozorenje za sve ostale tražene osumnjičene – pokazujući da bez obzira koliko dugo se krijete, mi ćemo vas pronaći i bićete uhapšeni - rekla je Eleanor Atkinson iz policije Češira.

Istrage da se locira Barouz, čije je puno ime Ričard Džon Remzi Barouz, nastavljene su nakon njegovog nestanka, uključujući višestruke žalbe i žalbu Crimevatch iz 1998. godine.

- Želeo bih da se zahvalim javnosti na informacijama koje su davali tokom godina tokom naše potrage za Barouzom i nadam se da će njegovo hapšenje pružiti izvesnu sigurnost - rekao je Atkinson.

Dankan Beridž, međunarodni oficir za vezu tajlandske Nacionalne agencije za kriminal, rekao je da hapšenje „pokazuje nepokolebljivu posvećenost organa za sprovođenje zakona u lovu na one koji čekaju pravdu u Britaniji“.

- Koristeći našu međunarodnu mrežu i blisko sarađujući sa kolegama iz policije Češira, uspeli smo da pronađemo begunca za kojim se traga u vezi sa izuzetno ozbiljnim optužbama - rekao je on.

Barousu je određen policijski pritvor i trebalo bi da se pojavi pred Sudom u Česteru u utorak.

Autor: redportal.rs