Za piletinu postoji poseban trik

Kontrole kvaliteta mesa u Srbiji su redovne, ali nisu dovoljno detaljne.

Teško je biti siguran da je meso, samo zato što se nalazi na policama supermarketa ili mesare, prošlo i propisane kontrole. Takođe, teško je tvrditi da je ono ujedno i sveže, odnosno da nije pokvareno.

U nastavku vam otkrivamo na šta posebno da obratite pažnju pri kupovini mesa i kako da prepoznate da li je sveže ili ne.

Kontrole kvaliteta mesa u Srbiji su redovne, ali nisu dovoljno detaljne.

Deklaracija

Kao i prilikom kupovine bilo kog drugog proizvoda, i prilikom kupovine mesa deklaracija je prvo na šta treba da obratimo pažnju.

Foto: Pixabay.com/RitaE

Sigurnije je uzeti meso domaće proizvodnje, koje je neretko i skuplje, ali za to postoje razlozi.

Kupovinom mesa domaće proizvodnje umanjujete šanse da je meso staro. Prema Pravilniku o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane za meso i proizvode od mesa predviđeno je da se na deklaraciji pored naziva proizvoda mora naći i informacija o prisutnosti dodate vode.

Boja mesa

Boja mesa je osnovni test kojim se može otkriti da li je ono pokvareno, bez obzira na to što naznačeni rok trajanja nije prošao. U nastavku vam otkrivamo osnovne razlike u bojama koje bi trebalo da imate na umu.

Autor: nportal.rs